Servische oppositie eist aftreden van Milosevic

BELGRADO, 10 JUNI. Tienduizend aanhangers van de Servische oppositie hebben gisteren tijdens een demonstratie in Belgrado het aftreden van president Slobodan Milosevic, nieuwe verkiezingen en de vorming van een eigen Servisch leger geeist.

Oppositieleider Vuk Draskovic verweet in een toespraak tot de menigte Milosevic dat hij Servie door zijn beleid nationaal en internationaal heeft gesoleerd en de economie heeft verwoest. “Geen land ter wereld praat nog met ons”, aldus Draskovic, de leider van de oppositionele nationalistische Servische Vernieuwingspartij. De regerende communisten, zo stelde hij, “hebben ons op de rand van de oorlog gebracht, hebben Servie's bondgenoten afgeschrikt en hebben de mensen gedwongen gras te eten”. Naast kritiek op de (ex-)communisten roerde Draskovic nationalistische thema's aan. Hij eiste de vorming van een eigen Servisch leger, dat de “Servische hegemonie” binnen Joegoslavie zou moeten herstellen. Dat Servische leger zou twee keer zo groot moeten zijn als het eigen leger dat Kroatie wil vormen. Volgens Draskovic worden leden van de Servische oppositie op grote schaal gentimideerd; als er betogingen worden georgseerd, stuiten mensen van buiten Belgrado vaak op wegversperringen, worden busdiensten stilgelegd en worden particuliere auto's aangehouden en doorzocht, zei hij. De menigte reageerde vol enthousiasme op de oproepen. Er klonken gescandeerde kreten als “Servie, Servie”, “Slobo Saddam” en “Weg met de rode bandieten”. Een andere leider van de Servische oppositie - die bij de verkiezingen van eind vorig jaar een vernietigende erlaag leed - zei dat het doel van de oppositie “drieledig” is: “De omverwerping van het bewind, de omverwerping van het bewind en de omverwerping van het bewind.” In de republiek Bosnie-Herzegovina maakt de regering zich grote zorgen over de activiteit van paramilitaire Servische groepen uit Kroatie. Een aantal van die groepen, die door de Servische minderheid zijn gevormd om zich te verdedigen tegen de Kroaten, is de grens met Bosnie overgekomen. De Bosnische president, Alija Izetbegovic, riep zaterdag de defensieraad van zijn republiek bijeen om de situatie te bespreken. Volgens het persbureau Tanjug gaat het bij de Serviers om een “bataljon” van de “Krajina-eenheid” die in Titov Drvar in Bosnie “de paraatheid heeft getest”. Krajina is het gebied in Kroatie dat overwegend door Serviers wordt bewoond en dat zich eenzijdig autonoom heeft verklaard en van Kroatie heeft afgescheiden. (Reuter, UPI, AFP)