Roemenie bezorgd over extra troepen in Sovjet-Moldavie

BOEKAREST, 10 JUNI. Roemenie maakt zich zorgen over de aankomst van speciale Sovjet-troepen in Moldavie, de Sovjet-republiek die aan Roemenie grenst en naar onafhankelijkheid streeft.

Het Roemeense ministerie van buitenlandse zaken liet gisteren weten “bezorgd” te zijn over het feit dat de troepen Moldavie zijn binnengetrokken “zonder de instemming van de soevereine instanties in Moldavie”. De aanwezigheid van de Sovjet-troepen in Moldavie is volgens het ministerie “een bron van spanning, die het democratische proces en het sociale leven in de republiek verstoort en de normalisering van de inter-etnische betrekkingen verhindert”. Deze acties zijn gevaarlijk, zo wordt in de verklaring in Boekarest gesteld. De Sovjet-troepen waarop wordt gedoeld, zijn eenheden van het Sovjet-ministerie van binnenlandse zaken, zogenoemde OMON-eenheden, die de afgelopen maanden in de Baltische republieken herhaaldelijk zijn opgetreden. Ze trokken zaterdag de steden Tiraspol en Bender binnen. In die steden concentreert zich de Russische en Oekraense minderheid in Moldavie, die zich verzet tegen het onafhankelijkheidsstreven van de Moldaviers en die zich zelfs heeft georganiseerd in een eenzijdig uitgeroepen autonome republiek. (AFP)