Protesten tegen regering van Togo

LOME, 10 JUNI. In Lome, de hoofdstad van Togo, is zondag op grote schaal feestgevierd nadat soldaten 's nachts een levensgroot standbeeld van de omstreden president Gnassingbe Eyadema hadden verwiderd.

De verhuizing van het beeld, blijkbaar in opdracht van de president zelf, volgde op anti-regeringsprotesten afgelopen vrijdag waarbij demonstranten eenzelfde soort beeld in Kpalime naar beneden haalden. Lome is sinds donderdag verlamd door een algemene staking. De stakers eisen het aftreden van Eyadema of een nationale conferentie over politieke hervormingen. De president heeft beide geweigerd en noemde zo'n conferentie “een burgerlijke staatsgreep”. Ooggetuigen zeiden dat troepen in de nachtvan zaterdag op zondag het gebied rond het beeld, voor het hoofdkwartier van Eyadema's regerende Togolese Volksvergadering, afgrendelden en de elektriciteitsvoorziening afsloten voordat het beeld werd weggehaald. Er werd geen officiele reden gegeven voor de verwijdering van het standbeeld. (Reuter)