Politieke partijen worden nu toegestaan in Jordanie

AMMAN, 10 JUNI. De Jordaanse koning Hussein en Jordaanse politici hebben gisteren een document, het Nationaal Handvest, getekend dat een eind maakt aan een 34 ar oud verbod op politieke partijen.

Op een conferentie van 2.000 vertegenwoordigers van politieke groeperingen onderstreepte Hussein dat pluralisme de enige waarborg verschaft tegen een dictatuur. “Er is geen enkele partij die het alleenrecht heeft op de waarheid”, zei hij. “Als zo'n partij bestond, zou die de vijand zijn van de natie, van dialoog en waarheid gecombineerd.” Tegelijkechter waarschuwde hij dat democratie “geen zijden mantel is om giftige dolken te verhullen”. Het Nationaal Handvest verschaft algemene richtlijnen voor regering en parlement voor het opstellen van wetten die in overeenstemming zijn met democratie. Tegelijk onderstreept het de loyaliteit aan de koning. De politieke partijen in Jordanie werden in 1957 verboden na een poging de koning ten val te brengen. Na de rellen van 1989 in verscheidene Jordaanse steden kwam een democratisering opgang die later dat jaar leidde tot verkiezingen. De Moslimbroederschap, die na 1957 kon blijven functioneren, kwam daaruit als grootste blok tevoorschijn. Het is niet duidelijk of nu vervroegde verkiezingen zullen worden gehouden. Het mandaat van het parlement loopt in 1992 af. (Reuter, AP)