Paus leest Polen tot vertrek les over abortus

WARSCHAU, 10 JUNI. Paus Johannes Paulus heeft dit weekeinde, kort voor zijn terugkeer naar Rome na zijn vierde bezoek aan Polen, rechtstreeks kritiek uitgeoefend op de Poolse regering. Hij verweet de regering tijdens een ontmoeting met Poolspolitici in het koninklijke paleis van Warschau dat zij te laks is in “de bescherming van het ongeboren leven”. De paus zei dat “de geest van solidariteit verloren gaat als het recht op leven niet wordt beschermd”.

De 71-jarige kerkvorst richtte zijn woorden tot president Walesa, leden van het kabinet-Bielecki en het Poolse parlement. De paus wees erop dat Polen snel een anti-abortuswet moet krijgen. Als teken van pauselijke goedkeuring was een speciale audientie georga(Jniseerd voor de leden van het parlement die een anti-abortuswet hebben ontworpen. Vooral senator Walerian Piotrowski, die abortus strafbaar wil stellen, kreeg lovende woorden van de kerkvorst. Het parlement heeft onlangs de behandeling van zijn wetsontwerp uitgesteld. Piotrowski zei door te gaan met de strijd tegen abortus, zeker nu hij de openlijke steun van de paus heeft. De paus had gisteren ook een ontmoeting met vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap. Tijdens het gesprek kwamen rschillen van mening aan de orde tussen de gemeenschap van circa tienduizend joden in Polen en de katholieke kerk. Voorzitter van de commissie van joodse organisaties, Michal Friedman, zei ongelukkig te zijn over de vergelijking die de paus vorige week in Radom had gemaakt tussen abortus en de Holocaust. Eerder hadden vertegenwoordigers van joodse organisaties in Duitsland en Frankrijk al protest aangetekend tegen de vergelijking. Volgens hen misbruikte dpaus de Holocaust om dogma's van de kerk door te drukken. Friedman vroeg de paus ook erop toe te zien dat de nonnen van de karmelietenorde Auschwitz verlaten. Twee jaar geleden ontstond een conflict met de katholieke kerk toen karmelitessen in Auschwitz een klooster hadden ingericht. Joodse organisaties drongen er bij de paus ook op aan Israel te erkennen. Het Vaticaan heeft tot nu toe altijd geweigerd diplomatieke banden aan te knopen met de joodse staat. Friedman heeft geen antwoord gekregen op deze verzoeken aan de paus. Na de ontmoeting met de joden woonde de paus gisteren voor het eerst een oecumenische dienst bij met de protestante kerken in Polen. De paus is gisteravond teruggekeerd naar het Vaticaan.

    • Derk-Jan Eppink