Optiebeurs bepaalt lusteloze steming op aandelenmarkt

ROTTERDAM, 10 JUNI. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vandaag verdeeld bij dunne en richtingloze handel. De meeste handel was weer gerelateerd aan vraag vanuit de optiebeurs.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die vrijdag sloot op 94,7 punten, was om 13.00 uur 0,1 punt lager. Handelaren concentreerden zich op een zwakker Wall Street, de hogere dollarkoers en speculatieover de ontwikkeling van de rentetarieven, bij afwezigheid van binnenlands nieuws. De twee belangrijkste fondsen in Amsterdam, Koninklijke Olie en Unilever, waren omstreeks het middaguur beiden circa een gulden lager op respectievelijk 158 gulden en 166 gulden. Unilever houdt deze week presentaties in Parijs en Londen. “Volgens mij maken ze de beleggers rijp voor een grote acquisitie”, aldus een handelar. Hij doelde daarbij op de speculaties over een mogelijk grote overname van Unilever in de VS. Veel actieve fondsen stonden op een licht verlies. Een uitzondering was Internatio-Muller (slot vrijdag: 81,50 gulden), dat een winst van vijftig cent noteerde. Borsumy Wehry, dat vrijdag sloot op 85,40 gulden, stond om 12.30 uur op een winst van 1,10 gulden. Thomson, de Franse partner van Philips bij de ontwikkeling van HDTV krijgt van de Franse overheid een ontwikkelingssubsidie voor dit project. Philips sloot vrijdag op 31,90 guldn en stond om 12.30 op een winst van dertig cent. KLM, dat vrijdag sloot op 27,60, was omstreeks het middaguur dertig cent hoger. De verliesgevende vliegtuigmaatschappij komt donderdag met gedetailleerde jaarcijfers over het boekjaar dat loopt tot en met maart. KLM maakte al eerder bekend dat het verlies vorig jaar 630 miljoen gulden bedroeg, tegen een winst van 340 miljoen gulden in 1989.

NEW YORK Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot vrijdag 18,12 punten lager op 2.976,74, na het bericht dat het aantal banen in de VS voor het eerst is gestegen sedert juni 1990. Analisten concludeerden dat de Amerikaanse economie zich sneller hersteld dan verwacht. Beleggers maakten hieruit op dat een verdere verlaging van de korte rente door de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, onwaarschijnlijk is. Fondsen uit de financiele sector behoorden vrijdag tot de grootste verliezers.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen moesten vanmorgen na een sterke start weer terug. De meevallende loonkostenontwikkeling in de industriele sector verhoogt de hoop op een verlaging van de rentetarieven deze week. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag sloot op 2.508,9, stond omstreeks het middaguur op een winst van 2,65 punt.

FRANKFURT De meeste Duitse aandelen gingen vanmorgen voor lagere prijzen van de hand dan vrijdag bij lusteloze handel. Handelaren zeiden dat de lagere koersen voornamelijk waren toe te schrijven aan een technische reactie na de forse koerswinsten van de afgelopen weken. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag sloot op 1.709,64, stond om 12.30 uur op een verlies van 11,36 punten.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vandaag scherp lager als een reactie op de daling van de koersen op Wall Street en de zwakte van de yen en de obligatiekoersen. Bovendien stelden beleggers zich terughoudend op in afwachting van de korte-termijn prognose die decentrale bank morgen publiceert. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 436,73 punten lager op 24.598,38.