OM boos over verlof drugsdealer

DEN HAAG, 10 JUNI. Het openbaar ministerie bij het gerechtshof in Den Haag is bijzonder ontstemd over de beslissing van de raadkamer die ertoe heeft geleid dat een belangrijke Surinaamse drusghandelaar de benen heeft kunnen nemen.

Een woordvoerder van Justitie wijst erop dat het OM het hof had geadviseerd de tot 12 jaar cel veroordeelde man geen toestemming te geven voor het bijwonen van een begrafenis. Justitie had volgens advocaat-generaal mr. F. de Groot informatie van de Surinaamse politie waaruit men kon afleiden dat de verdachte vluchtplannen had. “Door of namens zijn advocate mr. I. Weski is genformeerd wat hem te wachten zou staan als hij in Suriname zou opduiken”, aldus een woordvoerder van het OM. Advocate Weski heeft vanochtend schriftelijk gevraagd de beschuldiging aan haar adres - als zou zij hebben meegewerkt aan het voorbereiden van een ontsnapping - in te trekken. “Ik heb alleen een paar maanden geleden genformeerd wat de Surinaamse justitie ging doen omdat er ook daar een strafzaak tegen mijn client liep”, aldus Weski. De man - die volgens Justitie ruim 200 kilo cocane naar Nederland had helpen smokkelen - had overigens al eerder een dag verlof gekregen. Een andere hoofdverdachte in deze zaak is ook na een snipperdag niet meer teruggekeerd naar de gevangenis. Advocate Weski zegt na donderdag geen contact meer met haar client te hebben gehad. Ze zegt niet uit te sluiten dat hij zich alsnog meldt. “Hij woont namelijk al zijn hele leven in Nederland. Hij is hier naar school geweest en is hier grootgebracht. De meeste mensen verschijnen vroeger of later weer na een dag verlof.” Justitie en de Rotterdamse politie zijn in het bijzonder teleurgesteld over deze zaak omdat als gevolg van het ruimhartig toestaan van de schorsing van de voorlopige hechtenis de twee belangrijkste verdachten van een Surinaamse drugsbende op vrije voeten zijn gesteld. De verdachten werkten volgens Justitie nauw samen met hoge Surinaamse militairen. Ook deze mededeling wordt door Weski bestreden. “Tijdens de strafzaak zelf is van dergelijke connecties niets gebleken”. Het Tweede-Kamerlid Dijkstal (VVD) heeft aangekondigd minister Hirsch Ballin (justitie) vragen te stellen over deze “absoluut onbegrijpelijke” kwestie. Dijkstal wil weten of er niet “te veel ruimte zit in de regelgeving”.