Nieuwe Algerijnse premier gaat kabinet van partijlozen vormen

ALGIERS, 10 JUNI. De nieuwe Algerijnse premier, Sid Ahmed Ghozali, heeft gisteren aangekondigd een partijloos kabinet te vormen dat een ordelijk en eerlijk verloop van de komende verkiezingen moet waarborge.

Ghozali gaf geen data voor de verkiezingen. Hij zei dat de parlementsverkiezingen, die oorspronkelijk 27 juni zouden worden gehouden maar vorige week werden uitgesteld na escalerende, door moslim-fundamentalisten uitgelokte onlusten, “zo snel mogelijk” worden gehouden. Hij liet doorschemeren dat het november zou worden. Over het tijdstip van de presidentsverkiezingen, die onder druk van de fundamentalisten worden vervroegd, zei hij niets. Het fundamentlistische Front van Islamitische Redding (FIS), dat op 25 mei een algemene staking begon om wijziging van de kieswet en vervroegde presidentsverkiezingen af te dwingen, eiste in het weekeinde de overwinning voor zich op. Het FIS zegt met de autoriteiten te hebben afgesproken dat nog dit jaar zowel algemene als presidentsverkiezingen worden gehouden, en dat zijn activisten weer de straat op gaan als de regering van haar belofte terugkomt. De kieswet, die in het voordeel is van het regerende FLN, zou ook worden gewijzigd. Maar er heerst wel degelijk twijfel over het tijdstip van de presidentsverkiezingen, die in principe pas in 1993 hoeven te worden gehouden, wanneer Chadli Benjedids termijn afloopt. Welingelichte zegslieden meldden dat die verkiezingen niet voor 1992 worden gehouden. Intussen zijn de afgelopen dagen veel arrestaties - volgens een bron honderden - verricht in het kader van de staat van beleg, voornamelijk in fundamentalistische kringn. Volgens diverse bronnen zijn daarbij ook veel wapens in beslag genomen. (Reuter, AFP, AP)