MAROKKAANSE SPINAZIESALADE

De zomer breekt binnenkort aan en dat betekent dat uit de Marokkaanse keukens nog vaker dan anders de heerlijke geuren zullen opstijgen van het roosteren van lamskoteletjes, kip, sardientjes en wat dies meer zij. Schotels geroosterd vlees en vis worden in Marokko op tafel gewoonlijk omringd door een boe uitstalling van salades, die op zichzelf een studie waard zijn. Ik schreef eerder over 'aubergines zalouques', een warme of koude auberginesalade. Vandaag is het de beurt aan een spinaziesalade.

Voor dit bijgerecht is nodig, voor ongeveer vier personen:

1 kilo verse spinazie (of 500 g spinazie en 500 g paksoi) 1 bosje peterselie 1 bosje koriander 3 gepelde teentjes knoflook 1 dl olijfolie 2 theelepels paprikapoeder 2 theelepels gemalen komijn 1-2 theelepels zout 1-2-1 citroen een handvol rode (of groene) olijven 1 ingelegde (desnoods 1 gewone) citroen

Was de spinazie, verwijder harde steeltjes. Laat de spinazie met aanhangend water slinken in een pan op het vuur, terwijl u de groente blijft omscheppen. Hevel de spinazie na 2-3 minuten over in een vergiet. Hak de peterselie, de koriander en de knoflook fijn. Verwarm de olie met de kruiden en de specerijen een half minuutje in de pan en roer er dan de uitgelekte en fijngesneden snazie door. Draai het vuur halfhoog en schep de groente geregeld om, tot na ongeveer tien minuten het vocht is verdampt. Pers een halve of kleine citroen boven de pan uit. Kook de groente nog een minuut en doe haar dan in een schaal. Versier de salade met olijven en partjes (ingelegde) citroen. Eet de salade warm of koud (maar dan wel op dezelfde dag). De maaltijd kan worden gecompleteerd met een of twee andere salades, brood of frites en kotelet of kebab.

    • Annelène van Eijndhoven