Londen kan van Libie informatie krijgen over IRA

LONDEN, 10 JUNI. Libie zal informatie verschaffen over zijn contacten met het Ierse Republikeinse Leger (IRA) als Groot-Brittannie er op zijn beurt mee instemt de diplomatieke relaties met Tripoli te herstellen.

Dat heeft de Libische ambassadeur bij de Verenigde Naties, ex-minister van buitenlandse zaken Ali Treiki in vraaggesprekken met diverse Britse media gezegd. Het Britse ministerie van buitenlandse zaken liet zaterdag nog weten dat er geen sprake kan zijn van verbetering van de bilaterale relaties tot er overtuigend bewijs komt dat Libie zijn steun voor internationaal terrorisme, inclusief het IRA, heeft opgegeven. Een Libische suggestie van een televisiedebat tussen de respectieve ministers van buitenlandse zaken werd tegelijk weggehoond. In een vraaggesprek met de BBC zei Treiki vandaag dat Libie de relaties met het IRA heeft afgeneden. “We hebben besloten dat we elk contact met het IRA beeindigen. We zijn niet van plan ons contact met of hulp aan het IRA te hervatten.” Treiki weigerde te zeggen welke informatie Libie aan Groot-Brittannie wil geven. Londen verbrak in 1984 de relaties met Tripoli na de dood van een politieagente door schoten uit de Libische ambassade. De regering van de Libische leider Moammar Gaddafi maakte vorige week een eerste gebaar van toenadering tot Londen via et Conservatieve Lagerhuislid Edward Taylor, dat na een bezoek aan Libie thuiskwam met diverse geheime voorstellen plus een cheque van 250.000 pond voor een liefdadigheidsorganisatie van de Britse politie. Dat gebaar werd door de Britten afgewezen onder verwijzing naar Libies connectie met terrorisme. Minister van buitenlandse zaken Douglas Hurd zei woensdag dat die connectie “tamelijk recent was en een overweldigend schadelijk”. Volgens de Britse politie heet Libie het IRA in de jaren tachtig tonnen Semtex, nauwelijks op te sporen explosieven, en andere wapens geleverd. In Noord-Ierland, aldus de autoriteiten, worden nog steeds door Libie geleverde explosieven gebruikt om Britse staatsburgers om het leven te brengen. (AP, Reuter)