Liefde voor Heerenveen allerminst toereikend

ENSCHEDE, 10 JUNI. Na een seizoen lijkt er al een einde te komen aan de Friese folklore waarmee SC Heerenveen de eredivisie opfleurt. De club vocht gistermiddag voor een van de laatste kansen om degradatie te ontlopen, behaalde een verdienstelijk gelijkspel tegen FC Twente (3-3), maar werd slachtoffer van de opzienbarende winst van SVV op Ajax. De kans is daardoor groot dat Heereneen NEC, dat door de 2-0 nederlaag nederlaag bij FC Utrecht definitief afscheid nam van de hoogste voetbalklasse, vergezelt naar de eerste divisie.

De zege van SVV was de zoveelste klap in het gezicht van Heerenveen, de club waar iedereen van houdt maar die zich door diezelfde sympathisanten in de steek gelaten voelt. Met een dosis humor en de nodige zelfspot houdt Heerenveen zich geestelijk overeind in de afdaling naar de eerstedivisie, die eienlijk al vanaf de seizoenstart werd ingezet. De zes punten die voor de winterstop werden vergaard, wekten medeleven in het hele land en toen Heerenveen in de tweede competitiehelft ineens punten ging halen, veerde voetbalminnend Nederland verheugd op. “Let op Heerenveen, dat komt er aan”, meldde Studio Sport bijna wekelijks. De revival van de Friese club is cijfermatig gezien inderdaad indrukwekkend. Mede door de tussentijdse komst van het trio Sjaak Storm, Rene van der Gijp en Rodion Cmataru werden uit de laatste zestien westrijden evenveel punten behaald. Met een dergelijk gemiddelde voor het winterreces zou de club tot voor enkele weken geleden nog serieus hebben meegestreden om Europees voetbal. Dat het lijfsbehoud al in een vroegtijdig stadium van de competitie werd verspeeld kwam met het gelijkspel tegen FC Twente nog eens schrijnend aan het licht. Door doelpunten van Hofstede en Van der Gijp manoeuvreerde Heerenveen zich binnen een half uur in een schijnbaar riante positie maar in amper tien minuten werd de voorsprong door Jan van Halst en Claus Nielsen teniet gedaan. Zelfs de 2-3 voorsprong in de 66e minuut (doelpunt Harry Decheiver) bleek niet voldoende want opnieuw Nielsen zorgde voor de gelijke eindstand. De indruk van wat het 'pact van Enschede' leek bij de stand van 0-2 werd door FC Twente, dat niets te winnen of te verliezen had, daardoor weggevaagd. Heerenveen voelt zich, hoewel de Noorderlingen wars zijn va valse sentimenten, vooral in de steek gelaten. ,Ik word er een beetje ziek van dat iedereen al maanden roept dat Heerenveen toch zo'n leuk cluppie is maar ons ondertussen wel tegenwerkt”, luchtte trainer Fritz Korbach na afloop zijn hart. Het woord competitievervalsing wilde Korbach, die dit seizoen al eerder de gevolgen van ongenuanceerde uitspraken ondervondt, niet in de mond nemen. “Maar laat ik zeggen dat je de laatste tien jaar in de Nederlandse competitie niet meer over de sportieve plicht hoeft te praten.” Korbach erkende de laatste weken met een schuin oog naar de resultaten van de concurrentie te hebben gekeken maar stelde gistermiddag dat dergelijke rekenkunde in de beslissende fase van de competitie in feite koffiedik kijken is. “Het is leuk dat je door het behalen van het trainersdiploma ook nog eens hebt leren rekenen maar je hebt er niks aan als je ziet dat SVV van Ajax kan winnen.” Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde zegt niet te geloven instilzwijgende afspraken tussen clubs in deze fase van de competitie omdat “je in het voetbal niks kunt regelen. Dat wordt veel te snel gezegd. Als Heerenveen hier vanmiddag gewonnen had, was het ook geregeld. Ik geloof daar niet zo in.” Een verrassende uitslag in de laatste wedstrijd tegen FC Groningen acht Van der Velde dan ook vrijwel uitgesloten. Zijn trainer, die vorig seizoen ook al op miraculeuze wijze de promotie bewerkstelligde, hield op geheel eigen wijze nog een slag om de arm. “Volgende week om kwart over vier weten we hoe laat het is.”

    • Leon van Eijndhoven