Kibbelend PSV zwalkend naar slot competitie

Hans Westerhof beloofde de trouwe aanhang van zijn ploeg de afgelopen weken tegen PSV een waardig afscheid van het seizoen. De oefenmeester van FC Groningen heeft woord gehouden. Met gdurfd, soms zelfs riskant voetbal gaf de revelatie van deze competitie kampioenskandidaat PSV voor 18.000 toeschouwers geen schijn van kans. Het spitsenduo Meijer-Djurovski zorgde voor verrukkelijke combinaties, achterin schakelden Wilson en Boekweg hun respectieve tegenstanders Bosman en Romario simpel uit. Hennie Meijer zette Groningen in de eerste helft op een voorsprong na aangeven van Ten Caat en Djurovski. Na rust liep FC Groningen in een oosbui verder uit tot 3-0. Djurovski en weer Meijer (kopbal uit corner van Van Duren) troffen het net. Romario, gisteren in de schaduw van zijn evenknie Djurovski, deed wat terug. Maar PSV had zich al gewonnen gegeven. Kort voordat hij onder ovationeel applaus werd gewisseld stelde de Joegoslaaf Djurovski ex-Ajacied Meijer opnieuw in staat te scoren (4-1).

GRONINGEN, 10 JUNI. Ondanks de 4-1 nederlaag tegen FC Groningen heeft PSV de landstitel nog steeds voor het grijpen. Maar een polonaise zal zondagavond in het spelershome van het Philips-stadion wel achterwege blijven. Na een maandje van betrekkelijke rust houden interne conflicten en een zeer wisselvallige prestatiecurve de gemoederen in de Eindhovense ploeg weer volop bezig. Een klinkende overwinning op Volendam aanstaande zondag kan de schandvlek op het kampioensschild eigenlijk niet meer wegpoetsen. PSV is een zwalkende race-auto die met vier lekke banden op de finish afgaat. Aan het stuur zit een trainer die na een debacle als gisteren in zijn analyse niet verder komt dan een verslag van de wedstrijd. Een diepe zucht ging eraan vooraf. “Dit was een teleurstellend resultaat, maar we leven nog”, trapte Bobby Robson nog eens vrolijk een open deur in. Het PSV dat enkele jaren geleden moeiteloos de competitie naar zijn hand zette bestaat niet meer. Het PSV dat al kibbelend het veld betreedt nog wel. Een maand geleden leken de gelederen zich juist op tijd te sluiten. Maar de terugkeer van de aan zijn achillespees geblesseerde Erwin Koeman heeft opnieuw voor onrust in de ploeg gezorgd. De middenvelder voelde zich gistermiddag fit genoeg om te spelen. Robson bleef echter vasthouden aan het alternatief van de laatste weken, Jozef Chovanec. “Bovendien had Erwin een maand niet gespeeld. Hij mist dus wedstrijdritme”, verkondigde de Engelsman in zijn toelichting. Koeman voelde zich gisteren niettemin gepasseerd. Hij verscheen niet bij de warming-up, noch voor de wedstrijd, noch in de rust. Wel mocht de middenvelder het laatste kwartier opdraven toen PSV al tegen een vrijwel hopeloze achterstand aankeek (3-1). Romario zou er voor de wedstrijd tegen FC Groningen op hebben aangedrongen Erwin Koeman in het Oosterpark buiten de ploeg te laten. Na het duel met Vitesse (1-1) is de relatie tussen de beide spelers sterk onderkoeld geraakt. Romario verweet Koeman dat hij ten onrechte te veel kritiek had op zijn functioneren in de ploeg. Voorzitter Jacques Ruts bestempelde verhalen over een nieuw conflict in de selectie tot “nonsens” en “waanzin”. Maar Erwin Koeman was bij het verlaten van het Oosterpark uitermate korzelig en wilde het liefst geen commentaar geven. “Voor de juiste uitleg moet je bij de clubleiding zijn. Ze horen deze week wel hoe ik er echt over denk.” Ruts zal dan een aandachtige toehoorder zijn. Want de voorzitter weet van niets. “De onderlinge sfeer in de selectie is uitstekend te noemen”, schilderde de voorzitter een totaal ander beeld. De bedenkelijke prestaties van PSV dit seizoen - vroeg uitgeschakeld voor de Europa Cup I, geelimineerd voor de nationale beker en volop uitglijders in de competitie - stemmen het bestuur nog niet tot ontevredenheid. Ruts bevestigde gisteren nog eens dat technisch directeur Bobby Robson niet ter discussie staat. “Wij hebben met de trainersstaf geen problemen. Frank Arnesen is een goede opvolger van assistent Hans Dorjee. Hij is vooral gekozen om zijn grote voetbalervaring. Arnesen krijgt een wat andere taak dan Dorjee. Hij moet zich gaan toeleggen op de individuele begeleiding (Dorjee maakte Robson dit seizoen wegwijs in het Nederlandse voetbal, red.). Zelfs als we geen kampioen worden, zal dat geen consequenties hebben voor de trainer. Al moet je dan concluderen dat alle doelstellingen van dit seizoen niet zijn bereikt.” Bobby Robson blijkt bij PSV derhalve boven alle twijfel verheven, toch kan de voormalige Engelse bondscoach allerminst bogen op een indrukwekkend seizoen. Onder zijn hoede is de peperdure Eindhovense selectie niet beter gaan spelen dan in het laatste jaar van Guus Hiddink. Een eventuele landstitel kan daar weinig aan veranderen. Robson heeft bovendien in de communicatieve sfeer gefaald. Als er problemen waren wendden de spelers zich tot Hans Dorjee of manager Kees Ploegsma. Robson had gisteren de klap van de nederlaag tegen FC Groningen nauwelijks verwerkt of een nieuw gevoel van onbehagen maakte zich van hem meester. Het feit dat de beslissing valt op de laatste zondag zit de coach niet lekker. Als manager van Ipswich Town greep Robson in dergelijke situaties twee keer naast de titel. In 1980 moest hij door een nederlaag in de laatste competitieronde het Engelse kampioenschap aan Liverpool laten en in het seizoen daarna passeerde Aston Villa zijn ploeg op de slotdag van de League. Robson heeft er een syndroom aan overgehouden. Nog steeds ontbreekt er een landstitel op zijn conduite staat. Daar kan zondag dus verandering in komen. Want zelfs na de 4-1 nederlaag tegen FC Groningen heeft PSV dankzij het betere doelsaldo de kansen op een kampioenschap in eigen hand gehouden. Maar als de Brabanders zo chaotisch opereren als gisteren in het Oosterpark moet zelfs Volendam kansen worden toegedicht. In organisatorische zin faalde PSV op alle fronten. Jan van Dijk, de geroutineerde aanvoerder van FC Groningen, kon zijn ogen niet geloven. “Er was geen enkel systeem te ontdekken in het spel van PSV. De spelers wisten niet wat ze wilden. Ze liepen lukraak door elkaar. Vanenburg en Popescu hielden de bal te lang vast. Ik begreep niets van de wijze waarop Popescu functioneerde. De kracht van een libero is dat hij voor een extra aanspeelpunt op het middenveld kan zorgen. Maar Popescu bleef maar achter zijn verdediging hangen. FC Groningen heeft nu bewezen dat het terecht derde wordt in de competitie. Maar wij vormen pas een echte topploeg als we ook onbelangrijke wedstrijden als 'MVV uit' weten te winnen.”

    • Erik Oudshoorn