'KGB-rapporten bevestigen dat Britten Hess misleidden'

LONDEN, 10 JUNI. Documenten die zijn vrijgegeven door de KGB, de geheime dienst van de Sovjet-Unie, bevestigen de theorie dat Rudolf Hess, de tweede man, na Adolf Hitler, door de Britse geheime dienst werd misleid.

Volgens een onlangs gepubliceerde studie van de Britse historicus John Costello maakte Hess op grond van zijn veronderstelling dat de Britse premier Winston Churchill tot een akkoord bereid was, zijn solovlucht naar Schotland. “Hess koesterde al in de herfst van 1940 het idee van een persoonlijke vredesmissie, maar de ontdekking daarvan door de Britse inlichtingendiensten stelden hen in staat voor hem een val op te zetten”, zo chrijft Costello in zijn boek 'Ten Days that Saved the West'. Costello baseert zijn bewering op een pakket documenten dat een hoge Sovjet-functionaris bij zijn huis in New York kwam afleveren. “Het pakket van het hoofdkwartier van de KGB bevatte de eerste fotokopieen van geheime, gecodeerde rapporten van de NKVD (de toenmalige geheime politie van de Sovjet-Unie), samen met rapporten over Hess die voor Stalin waren gemaakt maar die nooit eerder ter beschikking van Westerse historici zijn gesteld”, aldus Costello. Hij zou vooral medewerking hebben gehad Oleg Tsarev, ooit correspondent van Izvestia in Londen. (AP)