Kamerleden wijzen 'kampen' voor asielzoekers af

AMSTERDAM, 10 JUNI. 'Kosto heeft voor mij een leuk huisje met een mooie tuin ... maar dan wel in China', stond te lezen op een spandoek tijdens de manifestatie 'Nederland Gastvrij' zaterdagmiddag op de Dam. De bijeenkomst werd geganiseerd door de Vereniging VluchtelingenWerk Nederland (VVN) als protest tegen het vorige week gepresenteerde asielbeleid van het kabinet. Meer dan veertig bussen, vol vluchtelingen en sympathisanten, bezochten volgens de VVN de manifestatie.

In de Sonestakoepel organiseerde de VVN 's ochtends een forumdiscussie met de Kamerleden Krajenbrink (CDA), Wolffensperger (D'66), Wiebenga (VVD), Sipkes (Groen Links) en Van Traa (PvdA). Uit hun kritiek werd duidelijk dat een ruime meerderheid de Tweede Kamer de wetsvoorstellen van staatssecretaris Kosto van justitie om asielzoekers gescheiden op te vangen, afwijst. Na een verblijf van een maand zouden de asielzoekers worden verdeeld in twee categorieen: die van de 'kanshebbers' en die van de 'kanslozen'. De kanslozen zouden in streng bewaakte opvangcentra worden geplaatst. Op de VVD na keerden alle Kamerleden zich tegen deze gescheiden opvang van asielzoekers. Het kabinet wil de stk gestegen kosten van de opvang van asielzoekers onder controle krijgen door de procedures aanmerkelijk te versnellen. Meestal moeten asielzoekers nu jaren wachten op uitsluitsel over hun asielverzoek. Wolffensperger betitelde de korte verblijfscentra als 'de kampen van de uitzichtlozen'. De scheiding van asielzoekers zou in strijd zijn met de gelijkheidsbeginselen en de parlementariers vrezen dat de korte verblijfscentra broeinesten van ongeregeldheden worden. “Welke gemeente wil een centrum vl kanslozen onder haar hoede nemen?” Overigens liet Kosto vorige week al doorschemeren zelf geen voorstander te zijn van dit soort kampen. In een vraaggesprek met deze krant zei hij de tekst van het wetsvoorstel “in dialoog met de Tweede Kamer” wel te willen aanpassen. Zowel VluchtelingenWerk als de Kamerleden spraken hun bezorgdheid uit over de zorgvuldigheid bij de behandeling van asielverzoeken. “Een snellere behandeling is juist, mts de zorgvuldigheid goed in de gaten wordt gehouden. Maar op de langzame wijze kunnen de ambtenaren nu het werk niet eens aan. Hoe moet dat als de aanvragen straks binnen een maand moeten worden afgehandeld?”, vroeg VVN-voorzitter mr. J.N. Scholten zich af. Als enige partij blijft Groen Links zich verzetten tegen het opsluiten van asielzoekers die Nederland via Schiphol binnenkomen. De overige fracties houden vast aan het idee dat de luchthaven Schiphol een 'buiengrens' is, waarvoor dan ook andere regels gelden. Halverwege de middag waagden de demonstranten op de Dam zich aan de eerste voorzichtige danspassen. De mededelingen op de spandoeken en protestborden stonden in schril contrast met de gemoedelijke sfeer onder de deelnemers. Een van de teksten: “Naam: Bakteir. Land van herkomst: Irak. Reden asielverzoek: gevochten aan de zijde van de Koerdische vluchtelingen tegen het Iraakse leger”. En Murira uit Pakistan wacht volgens het protestbord in haar vderland de dood door steniging wegens overspel.