IRA-adocaten: nader onderzoek

'S HERTOGENBOSCH, 10 JUNI. De advocaten van de vier verdachten van de moord op twee Australische mannen vorig jaar mei in Roermond, hebben het gerechtshof in Den Bosch verzocht de zaak voor nader onderzoek terug te verwijzen naar de rechter-commissaris in Roermond. Voordat het hoger beroep verder kan worden behandeld, moet volgens de advocaten duidelijkheid worden verschaft over de mogelijke betrokkenheid van de Noordier Patrick Fox, die augustus vorig jaar in Rotterdam is gearresteerd en twee dagen later op de boot naar Harwich is gezet. Daar werd hij door de Britse politie gearresteerd op verdenking van IRA-activiteiten.

De advocaten willen weten waarom de Britse politie niet eerder heeft gereageerd op een Nederlands verzoek om inlichtingen over de man die valse paspoorten n rijbewijzen op zak had, maar die zijn ware identiteit niet wilde prijs geven. De advocaten hebben des te meer belangstelling voor Fox, omdat hij gelijkenis vertoont met Gerard H., de enige verdachte die in Roermond is veroordeeld, omdat hij na de aanslag herkend werd door een Roermonds echtpaar. Bij het onderzoek in Nederland zijn voor zover bekend geen vingerafdrukken of andere sporen van Fox gevonden. Wel werden vingerafdrukken gevonden van Desmond Grew en Dermott Quinn, die 1989 samen met Fox werden gearresteerd, toen ze in gevechtskledij op weg zouden zijn naar een aanslag in Noord-Ierland. Het Nederlandse IRA-team beschikt over aanwijzingen dat Grew, die in oktober vorig jaar is gedood door een Britse SAS-eenheid, heeft deelgenomen aan de aanslag in Roermond. De Rotterdamse politie heeft verklaard dat vorig jaar op 22 augustus inderdaad een Engelsman het land is uitgezet omdat hij valse papieren bij zich had en zijn naam niet wilde noemen. We weten pas sinds zeer kort dat het om Fox ging”, zegt een woordvoerder van de Rotterdamse politie. “Onze Britse collega's hebben in eerste instantie gezegd dat zij de vingerafdrukken van de man niet konden identificeren. Later toen ze de zaak wat dieper hebben uitgezocht, kwamen ze erachter dat het om Fox ging.”