Groningen: weinig kandidaten voor post burgemeester

GRONINGEN, 10 JUNI. De commissaris van de koningin n Groningen, H.J.L. Vonhoff, is bezorgd over het geringe aantal kandidaten dat heeft gesolliciteerd naar de functie van burgemeester van de stad Groningen.

Het aantal kandidaten dat hij “in beginsel niet onbenoembaar acht is op de vingers van een hand te tellen”, aldus Vonhoff. Over het exacte aantal wil hij zich niet uitlaten. De commissaris wijt de geringe elangstelling aan de “verkeerde benadering” die in zijn ogen de laatste jaren is ontstaan rondom het burgemeesterschap. “Incidenten die als zodanig niet interessant waren kregen een overdreven gewicht en werden zo sfeer- en smaakbepalend”, aldus Vonhoff. Hij doelt onder meer op het conflict tussen vertrekkend burgemeester mr. A.A.M.F. Staatsen en zijn wethouders over de kleur van de dienstauto. Naar verwachting kan een nieuwe burgemeester eind oktober benoemd worden.