France Telecom wil vleugels uitslaan in Groot-Brittannie

De Franse staatstelefoonmaatschappij France Telecom heeft aangekondigd op grote schaal zaken te willen doen in Groot-Brittanne. Met de oprichting van een dienstverlenende datacommunicatie-ochteronderneming mikt France Telecom op twee miljoen Britse klanten binnen vier jaar.

Volgens The Wall Street Journal is het de eerste keer sinds het Europese PTT ondernemingen is toegestaan buiten de eigen landsgrenzen werkzaam te zijn, dat een dergelijk agressief expansieplan is aangekondigd. De betekenins van grensoverschrijdende activiteiten van Europese telecommunicatie maatschappijen is tot dusverre bescheiden uiterst gebleven. De meeste telefoonconcens richten zich daarbij vooral op grote internationale ondernemingen die zij voornamelijk onderhoudscontracten aanbieden. Het jongste expansieplan van de Fransen is naar eigen zeggen niet bedoeld om de kernactiviteiten van de Britse branchegenoot British Telecom (BT) te ondermijnen. Volgens een woordvoerder van France Telecom zou zelfs een samenwerking met de Britten niet ondenkbaar zijn. Bij British Telecom wilde een zegsman alleen kwijt dat zij de concurrentie niet schuwen.