Ex-trainer heeft niets aan succes

FC Utrecht won gistermiddag in een bar slechte wedstrijd met 2-0 van NEC. Daardoor plaatste de ploeg zich voor de zesde keer sinds de oprichting in 1970 voor Europees voetbal. Alle lof dus voor trainer Ab Fafie. Hij volgde dit seizoen Cees Loffeld op, die in oktober bij de Utrechtse club zijn ontslag kreeg aangezegd na een teleurstellende seizoensopening. Loffeld is sindsdien werkloos trainer maar stort zich thans met volle overgave op zijn eigen bedrijfje in zonweringen. Dat FC Utrecht nu succes heeft, doet hem geen pijn. “Ik gun het mijn opvolger van harte maar het is jammer dat ik zelf niet heb mogen oogsten.”

Heeft U gistermiddag met extra belangstelling de uitslagenlijst bekeken? Nee, want het was natuurlijk allang duidelijk dat FC Utrecht zich voor Europees voetbal zou plaatsen. De ploeg had nog een punt nodig, het was slechts een kwestie van tijd. Dat Utrecht zich heeft geplaatst doet mij, hoe paradoxaal dat ook klinkt, goed. Ik ben Utrechtenaar van geboorte dus ik gun de club het allerbeste. Fafie boekte vrijwel onmiddellijk succes met Utrecht. Had U zo'n snel herstel verwacht? Ik heb vanaf het begin, dus ook in de moeilijke periode geroepen dat we het zouden redden. Utrecht had gewoon een van de beste selecties in de eredivisie. Er waren alleen problemen in de voorhoede. Bovendien hadden de nieuwe spelers (Liesdek, Bijl, Plugboer en Lindenaar, red.) aanpassingsproblemen. Maar het is natuurlijk zinloos om nu te gaan roepen dat ik ook mijn steentje heb bijgedragen. Het succes is het succes van Fafie, ik heb daar niks meer aan. U bent definitief op het betaalde voetbal afgeknapt? Nee hoor. Ik ben de afgelopen maanden nog actief geweest voor Sparta, heb wedstrijdanalyses voor Hans van Doorneveld gemaakt. Verschillende oud-collega's nodigen me regelmatig voor wedstrijden uit. Maar daar ga ik maar niet op in. Daarnaast hebben verschillende clubs nog belangstelling getoond. Die heb ik echter vriendelijk bedankt, als ik daar als trainer was begnnen, zou ik op basis van rancune gaan werken. Volgens Johan Cruijff is dat de beste methode om succes te behalen, maar ik denk daar anders over.

    • Leon van Eijndhoven