Een doelpuntje kan titel opleveren

ROTTERDAM, 10 JUNI. Als PSV en Ajax komende zondag na de laatste speeldag in de ereivisie van het Nederlandse betaalde voetbal zowel in punten als in doelsaldo gelijk staan, zal er een beslissingswedstrijd op neutraal terrein worden gespeeld. PSV heeft nu een doelsaldo van plus 53 (81-28) en speelt volgende week op eigen veld tegen Volendam, Ajax staat op plus 51 (72-21) en komt in het Olympisch Stadion uit tegen Vitesse.

Nog niet eerder in het 35-jarige bestaan van de eredivisie werd het kampioenschap op doelsaldo beslist. Wel eindigden twee keer twee clubs met een gelijk aantal punten op de eerste plaats, maar in de periode dat dit gebeurde werd er nog meteen een beslissingswedstrijd gespeeld. DOS en Sportclub Enschede speelden in 1958 in het Goffertstadion in Nijmegen (1-0) en Ajax en Feyenoord in 1960 in het Olympisch Stadion in Amsterdam (5-1). Daarna besloot de algemene vergadering van de sectie betaald voetbal de reglementen te wijzigen en voortaan het doelsaldo de doorslag te laten geven. Volgens competitieleider Jan Huijbregts werd dat destijds gedaan om het aanvallend voetbal te propageren. Hij ziet geen reden de huidige regel te wijzigen. “Nu doet zich de extreme situatie voor dat het waarschijnlijk op een of twee doelpunten wordt beslist. Maar er kan ook weleens een verschil van twintig doelpunten zijn. Dan zou het raar zijn als je die hogere score niet laat meetellen”, aldus Huijbregts. In de meeste Europese landen wordt het doelsaldo als scherprechter gebruikt bij het gelijk eindigen van twee of meer clubs. Italie wijkt daarvan af. Daar tellen de onderlinge resultaten van de betreffende ploegen. In Belgie geeft het aantal gewonnen wedstrijden de doorslag.

    • Hans Klippus