Chili rouwt om dood pianist Claudio Arrau

MURZZUSCHLAG, 10 JUNI. De wereldberoemde Chileense pianist Claudio Arrau is gisteren p 88-jarige leeftijd na een operatie in het ziekenhuis van de Oostenrijkse stad Murzzuschlag overleden. Hij zou vrijdagavond in Murzzuschlag, 80 kilometer ten zuidwesten van Wenen, voor het eerst sinds twee jaar weer zijn opgetreden, ter gelegenheid van de heropening van het Johannes Brahms Museum, maar het concert werd afgelast wegens ziekte van de pianist. De Chileense president Patricio Aywin heeft voor vandaag een dag van nationale rouw gelast.

Claudio Arrau, die werd beschouwd als een van de grote pianisten van deze eeuw, werd geboren op 6 februari 1903 in de Chileense stad Chillan en gaf zijn eerste concert reeds op 5-jarige leeftijd. Zijn Europese debuut maakte hij twaalf jaar oud tijdens een door Arthur Nikisch gedirigeerd concert in Berlijn, waar hij sinds zijn zevende aan het Stern-conservatorium had gestudeerd bij Martin Krause, een leerling van Franz Liszt, die het pianospel had geleerd van Karl Czeny, een leerling van Beethoven. Hij groeide uit tot een groot interpreet van Beethoven, Schubert, Schumann, Chopin, Brahms en Liszt en werd beschouwd als de verbinding tussen het muziekleven van de 19de en de 20ste eeuw. Arrau vluchtte voor de nazi's en ging in 1941 naar de Verenigde Staten, waar hij in 1923 voor het eerst was opgetreden. Na de val van de Chileense president Allende weigerde Arrau op te treden in zijn geboorteland. Maar in 1984, toen generaal Pinchet nog aan het bewind was, keerde hij terug naar Chili, waar hij in triomf door zijn landgenoten werd binnengehaald. “Ik moest terug voor het te laat was om een generatie Chilenen, die mij nog nooit hadden horen spelen, te geven wat ik te geven had. Mijn persoonlijke redenen daarvoor waren sterker dan de politieke redenen om weg te blijven. Muziek, als die groots is, kan mensen tot elkaar brengen en dat wilde ik doen.” Arrau, die zal worden begraven in Chili, beschouwd zichzelf als een wereldburger en maakte zijn leven lang vele concertreizen naar tal van landen. Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag gaf hij 96 concerten in Europa en in de Verenigde Staten. Claudio Arrau had naast de Chileense nationaliteit ook de Amerikaanse. Sinds een half jaar woonde hij in Munchen en hij had ook huizen op Long Island bij New York en in de Amerikaanse staat Vermont. Arrau kreeg vele onderscheidingen, waaronder de Unesco Muziekprijs. Toen hij tachtig jaar werd zei hij nog wel honderd jaar te willen leven om alleen maar te lezen. Over de piano zei Claudio Arrau dat de toetsen aan zijn handen vastzaten, als een levende verlenging van zijn vingers. (AFP, UPI, Reuter)