Britse popgroep geeft opwindende draai aan liedjes uit jaren zestig

Concert: Milltown Brothers. Gehoord: 9-6 Melkweg, Amsterdam. Herhaling: 12-6 Effenaar, Eindhoven.

De jaren zestig blijven tot de verbeelding spreken, zelfs bij een generatie popmuzikanten die de beschikking heeft over geavanceerde samplers en drumcomputers. De Milltown Brothers uit het noord-Engelse Colne zoeken geen aansluiting bij de hippe dansmuziek van het naburige Manchester, maar danken het tamelijk vlot verworven succes aan ouderwets degelijke liedjes, gespeeld in een traditionele rockbezetting. De meerstemmige samenzang doet af en toe denken aan The Byrds en gitarist Simon Nelson maakt er geen geheim van, dat het gitaarloopje uit de single Here I stand rechtstreeks werd afgekeken van de 25 jaar oude Byrds-hit Feel a whole lot better. Zijn broer Matt Nelson heeft een indringend nasale stem, zoals ze in de begindagen van de Rolling Stones uitmenige transistorradio klonken. Ook de prominente rol van organist Barney James lijkt ingegeven door de Britse rhythm & blueshelden uit de 'swinging sixties', met name Alan Price bij The Animals, die het elektronisch orgel tot een rock-instrument bij uitstek promoveerde. Anders dan verwante groepen als The Charlatans en Inspiral Carpets, gaan de Milltown Brothers er prat op dat ze bij optredens geen van te voren opgenomen muziekbanden gebruiken. Afgezien van een nog enigszins onvaste bassist, wordt er verdienstelijk gespeeld en hoeft het vijftal zich niet te verschuilen achter een spectaculaire lichtshow. De muziek van het debuutalbum Slinky wint op het podium aan overtuigingskracht door het jeugdig enthousiasme van een groep die niet bang is zich in het zweet te werken. Een liedje over het meisje Sally Ann klinkt lief en psychedelisch en Matt Nelson toont zich van zijn minst bescheiden kant, als hij zijn zelfgeschreven nummers aankondigt met de stoere woorden 'dit is een van mijn favoriete liedjes'. De ware favorieten van de Milltown Brothers behoren tot een iets minder recent popverleden, hoewel deze Britse neefjes van Lenny Kravitz over voldoende talent beschikken om er een opwindende nieuwe draai aan te geven.

    • Jan Vollaard