Banken Europa groeien snel

BAZEL, 10 JUNI. Europese banken hebben de Japanse banken ingehaald als belangrijkse kracht achter de internationale bankexpansie. Dat heeft de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) vandaag bekend gemaakt.

De BIB is de overkoepelende bank die onder meer internationale statistieken verzamelt. De internationale activa van banken namen in 1990 met 787 miljard dollar toe, een sjging die voor driekwart betrekking had op Europese banken. Het aandeel van de Japanse banken was minder dan een vijfde terwijl de expansie van de Amerikaanse banken nog veel geringer was. In 1989 hadden de Japanse banken met 39 procent nog het grootste aandeel in de expansie. De Europese banken hadden dat jaar een aandeel van 35 procent. De Japanse banken zijn getroffen door het inzakken van de aandelenbeurs van Tokio en gestegen rentelasten. Bovenien wordt de kredietexpansie beperkt doordat de Japanse banken niet voldoen aan internationale eisen omtrent de verhouding tussen eigen middelen en uitstaande kredieten. Inmiddels voldoen volgens de BIB 240 van de 300 grootste banken in de wereld aan die eisen. De Zweed Bengt Dennis, president van de BIB, waarschuwde vandaag tijdens de bijeenkomst in Bazel van presidenten van de belangrijkste centrale banken, voor oplopende inflatie.(Reuter)