Baas Peugeot is bang voor Mitsubishi

PARIJS, 10 JUNI. De deelneming van Mitsubishi in de Volvo-fabriek in Born is “onheilspellend anti-Europees”. Dit zei Jacques Calvet, president-directeur van Peugeot-Citroen, gisteravond in een radio-interview waarin hij kritiek uitoefende op Renault, het Franse staatsbedrijf dat direct bij de Zweeds-Japanse produktie in Born is betrokken.

Calvet die al geruime tijd een kruistocht voert tegen de Japanse autofabrieken, vreest dat de deelneming van Mitsubishi in de Nederlandse Volvo-Car “het begin van een groot offensief is”. Hij voorspelde dat Mitsubishi “in minder dan een jaar nog een andere Europese autofabriek zal overnemen”. “De Japanners zijn killers. Ik ben alleen maar liberaal met andere liberalen”, aldus Calvet. Mitsubishi staat op het punt een belang van 33 procent te verwerven in de Volvo-Car fabriek n Born waarin de Nederlandse staat en Volvo Zweden voor eenzelfde percentage zullen deelnemen. De baas van Peugeot-Citroen is vooral gebeten op Renault dat een strategische alliantie met Volvo heeft en de motoren en versnellingsbakken zal leveren voor de auto's die in Born zullen worden geproduceerd. De uitval van Calvet is bij Renault slecht gevallen. “Men krijgt de indruk dat Renaul de enige obsessie van Calvet is”, aldus een woordvoerder van het Franse staatsbedrijf. De president van Renault, Raymond Levy, voert vandaag overleg met de Franse premier Edith Cresson, die zich na haar aantreden zeer kritisch over de opmars van het Japanse bedrijfsleven in Europa heeft uitgelaten. Voor Levy is de nieuwe opzet van de produktie in Born een “gelegenheid om te bekijken hoe de Japanners werken”. Calvet is van mening dat de Japanse autofabrikanten erop uit zijn de Europese autoindustrie te vernietigen. Hij wijst op het voorbeeld van de Verenigde Staten waar Japanse merken al 38,5 procent van de markt hebben veroverd.

    • Jan Gerritsen