Astronauten mogen niet 'wandelen'

CAPE CANAVERAL, 10 JUNI. De bemanning van het Amerikaanse ruimteveer Columbia heeft dit weekeinde een zelden voorkomend meningsverschil gehad met de vluchtleiding op aarde. Volgens de ingenieurs van de ruimtevaartorganisatie NASA was het niet nodig om een wandeling in de ruimte te houden om slecht sluitende deuren van het laadruim van de Columbia te repareren. De gezagvoerder van de shtle, Bryan O'Connor, bleek het met deze opvatting niet eens te zijn.

“Ik denk dat wij er niet zo zeker van zijn of de deur wel goed dicht kan”, aldus O'Connor. De mening van de ingenieurs gaf echter de doorslag. Volgens hen vormen de slecht sluitende deuren geen gevaar bij de landing van het ruimteveer die is voorzien voor 14 juni. Mocht dit alsnog nodig worden geoordeeld, dan zullen de astronauten later nog een wandeling in de ruimte maken om het mankement therstellen. De vluchtleiding drukte de bemanning op het hart zich vooral te concentreren op de experimenten met het menselijk lichaam in een toestand van gewichtloosheid. Afgelopen zaterdag wogen de astronauten zichzelf, een gecompliceerde operatie waarbij ze zich moesten vastbinden om op de weegschaal te blijven. (Reuter, AP)