'Aantal zwartrijders moet terug tot 5 pct'

AMSTERDAM, 10 JUNI. HetGemeentevervoerbedrijf (GVB) in Amsterdam wil het percentage zwartrijders vanaf dit najaar terugbrengen tot vijf procent van de reizigers.

Nu ligt dat tussen de twintig en dertig procent. Dat is een van de belangrijkste onderdelen van het beleidsplan dat morgen wordt besproken in het college van B en W. Volgens het plan - een nadere uitwerking van het McKinseyrapport - moet het Amsterdamse openbaar vervoer in vijf jaar 80 miljoen gulden bezuinigen.Om dat te bereiken moeten 800 banen verdwijnen, vooral onder het kantoorpersoneel. In een andere notitie, die waarschijnlijk pas na de zomer wordt behandeld, stelt het GVB voor de nachtbussen alleen nog in het weekeinde te laten rijden en de dienstregeling van onrendabele buslijnen in de buitenwijken in te krimpen.