Zeeslag bij Duins voor Scheepvaartmuseum

Het Nederlands Scheepvaartmuseum heeft gisteren een bijzonder schilderij aangeboden gekregen.

Het is een omvangrijk vroeg 17de-eeuws doek dat aanvankelijk toegeschreven werd aan Aert Anthonisz., maar waarvan men nu aanneemt dat het is gemaakt door de Haarlemse zeeschilder Hendrick Cornelisz. Vroom. Het schilderij werd aangekocht door de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum die gisteren haar 75-jarig jubileum vierde. Het doek meet 138 bij 244 centimeter en stelt een episode voor uit de Slag bij Duins in 1603. In deze jaren werd de Scheldemond geblokkeerd door de Hollanders en Zeeuwen, waardoor het voor de Spanjaarden vrijwel onmogelijk werd de zeeweg van Antwerpen naar de Noordzee te gebruiken. De Spaanse admiraal Frederico Spinola besloot de blokkade te doorbreken met een sterke vloot van galeien en fregatten. Op 26 mei 1603 kwam het tot een treffen met een veel kleinere Nederlandse vloot. Na een strijd van anderhalf uur dropen de Spanjaarden af. Zij hadden 800 man verloren; aan Nederlandse zijde waren slecht 36 man gesneuveld. De schilder heeft een cruciale fase weergegeven waarin de zogenaamde 'Zwarte galei van Dordrecht' een grote rol speelde. De jubilerende Vereeniging start in dit jubileumjaar ook met een reeks jaarboeken. In het eerste deel zijn onder andere 75 pronkstukken uit de collectie afgebeeld en beschreven. Het boek wordt uitgegeven bij Otto Cramwinckel.

De prijs bedraagt (f) 45,-