Venlose vrouw zag in 'Ira'-auto een jonge knul

's-HERTOGENBOSCH, 8 JUNI. De vrouw uit Venlo, die op 27 mei vorig jaar vanuit haar huiskamer de Opel Kadett zag waarmee de vermoedelijke daders van de IRA-aanslag eerst naar Venlo waren gekomen om een auto te stelen, kan zich precies herinneren wat er een uur voor de aanslag voor haar deur gebeurde: “Ik zag een Ford Taunus keihard aan komen rijden en ik zei tegen mijn man: Kijk, daar komt unne flap aan! Direct draaide die Opel Kadett zich om en reed er achteraan. Toen heb ik goed kunnen zien wie er achter het stuur zat. Dat was een jonge knul.” Een maand later herkent de vrouw zonder aarzelen Paul H. in de fotomap die haar door de politie wordt getoond. H.'s vingerafdrukken zijn inderdaad teruggevonden op een landkaart die in de gehuurde Kadett lag.

Dat de vrouw de auto heeft gezien, die gebruikt is bij het stelen van de latere vluchtauto, lijkt een onomstotelijke waarneming. Zij hoorde die avond een rode Opel Kadett voor hun deur stoppen. Toen haar man ging kijken, zag hij iemand naar een bosje aan de overkant lopen, terwijl iemand anders in de auto bleef wachten. De man zei tegen zijn vrouw: “God, als die maar geen hond komt afzetten.” Daarom noteerde de vrouw het nummer van het kenteken. De volgende dag kwam de politie langs om te vragen of het echtpaar de vorige avond niets verdachts had gezien, want vlak bij hun huis was een auto verdwenen die iets met de aanslag in Roermond te maken had. De vrouw kon nog net het papiertje met het kentekennummer uit de prullenmand vissen. Volgens het proces-verbaal van dat verhoor had zij niet gezien of het een man of een vrouw was, die in de Kadett bleef wachten. Maar een maand later, toen de vier verdachten, die nu in hoger beroep terecht staan in Den Bosch, waren gearresteerd, wist ze zeker dat ze “een jonge knul”

had gezien en herkende zij de foto van Paul H. De Leidse hoogleraar in de psychologische functieleer prof. W.

Wagenaar, die gisteren op verzoek van de verdedigers kwam vertellen hoe moeilijk het is een betrouwbare waarneming te doen, leek binnen een paar uur na zijn uiteenzetting gelijk te krijgen. Het heeft volgens Wagenaar maar weinig te betekenen, als een getuige een foto van een verdachte herkent, als die foto eerst uitgebreid in de media is getoond. Maar de vrouw uit Venlo beweert bij hoog en bij laag dat zij de krant niet leest en op het moment van het NOS-journaal steevast naar 'Het rad van fortuin' zit te kijken. Zij had de 'jonge knul' of 'de snotneus' goed gezien toen hij met de Kadett achter de Taunus aanreed. Zij had bedoeld te zeggen dat ze de inzittende van de Kadett niet herkende toen die met de rug naar haar toe zat te wachten en de politie had haar niet gevraagd of zij hem herkende toen hij wegreed in haar richting. “Maar U had het over een jonge knul,” werpt verdediger Van Bennekom tegen.

“Ach ja, in het Venloos heb ik gezegd: unne flap. Knul is eigenlijk Nederlands.”

    • Jacques Herraets