Tunesie maakt zich zorgen over fundamentalisme

TUNIS, 8 JUNI. De Tunesische autoriteiten, bezorgd over het geweld en het oplevende islamitisch fundamentalisme in het buurland Algerije, hebben deze week meer dan vierhonderd arrestaties verricht onder aanhangers van fundamentalistische organisaties. Volgens bronnen in Tunis waren de arrestaties bedoeld om “een islamitische samenzwering” te verhinderen.

De regering van Tunesie maakte twee weken geleden melding van een islamitisch-fundamentalistisch complot ter omverwerping van het bewind. Ze zou ervan uit gaan met de arrestaties dat complot te hebben verhinderd en ze zou dan ook geen plannen koesteren om de uitzonderingstoestand uit te roepen.

Niettemin is de bezorgdheid naar aanleiding van de gebeurtenissen in Algerije wel aanleiding tot verscherpte veiligheidsmaatregelen. Openbare gebouwen worden beter bewaakt dan gewoonlijk en 's nachts controleren patrouillerende militairen in Tunis de papieren van voorbijgangers. Op scholen zijn speciale “veiligheidscomite's” gevormd die moeten waken tegen agitatie door fundamentalisten.

Alle officiele politieke partijen van Tunesie en de Tunesische Liga voor de Mensenrechten hebben zich aangesloten bij de autoriteiten in hun veroordeling van de onofficiele fundamentalistische Ennahdha partij. Die leidt binnen de Tunesische politiek een gesoleerd leven en is waarschijnlijk zelfs ontbonden. De autoriteiten maken zich echter zorgen over de acties van Ennahdha-leiders in het buitenland. De voorzitter van de partij, Rached Ghannouchi, dook onlangs op in Teheran, waar hij de Iraanse autoriteiten om steun heeft gevraagd. Bovendien hebben volgelingen van Ghannouchi reisbureau's in West-Europa gewezen op “de explosieve situatie” in Tunesie, in een kennelijke poging, de toeristenindustrie in het land te treffen. Ook zouden zij de afzenders zijn van anonieme dreigbrieven, die de afgelopen weken aan regeringsfunctionarissen, journalisten en partijkopstukken in Tunesie zijn gestuurd. Sommige van die brieven waren overigens in Tunesie gepost. (UPI)