Theateractrice Eva Le Gallienne in VS overleden

ROTTERDAM, 8 JUNI. De Amerikaanse actrice Eva Le Gallienne is afgelopen maandag overleden in haar woonplaats Weston, Connecticut. Ze werd 92 jaar.

Le Gallienne wordt gerekend tot de meest invloedrijke theateractrices van deze eeuw. De dochter van de Engelse criticus-dichter Richard Le Gallienne en een Deense journaliste werd geboren in Londen, maar groeide op in Parijs.

Daar raakte ze op haar zevende zo onder de indruk van een optreden van Sarah Bernardt, dat ze haar memoires met de hand overschreef. Acht jaar later debuteerde Le Gallienne in Londen en weinig later op Broadway. In de jaren twintig stond ze sterk onder de invloed van Eleonora Duse en regisseuse Mercedes de Acosta.

In 1923 trad Le Gallienne naakt op in Sandro Botticelli, tot ontzetting van het Newyorkse publiek. Tussen 1926 en 1935 regisseerde en produceerde 'Miss Le G' 34 klassieke stukken voor haar Civic Repertory Theater, met Tsjechov als specialiteit, en speelde in de meeste de hoofdrol.

Eva Le Gallienne vertaalde onder meer Ibsen en H.C. Andersen, schreef twee autobiografieen en speelde enkele filmrollen. Ze ontving de National Artist Award in 1977 en de National Medal of Arts in 1986.