PRAKKEN EN VULLEN

Een lezeres beklaagde zich onlangs - mede namens vele van haar vriendinnen - dat het lastig koken is uit deze rubriek zonder in het bezit te zijn van een keukenmachine of magnetron. Ze was ook niet van plan, zo liet ze expliciet weten, de genoemde apparaten binnen afzienbare tijd aan te schaffen. Zouden de dames van Recept misschien naast de moderne manier van koken ook de ouderwetse willen aangeven?

Mevrouw, ook culinair publicisten worden door de vaart der volkeren opgezweept tot moderne hoogten waar ze misschien niet altijd willen toeven. Maar daarover reppen ze niet. Ze reppen over de ontwikkelingen aan het kookfront, over nieuwe en klassieke smaken in de keuken, ze verschaffen informatie over produkten, wijzen de weg tussen de schappen in de supermarkt, verwijzen naar speciale winkels, banen de paden in de jungle van buitenlandse eetculturen of ze doen een aardig idee aan de hand met het oog op de maaltijd van morgen. Zuchtend halen ze de nieuwste elektrische apparaten in huis om zich te informeren zodat ze anderen kunnen blijven informeren.

Noodgedwongen pureren ze op papier soepen en sauzen met een keukenmachine of staafmixer omdat het in deze jachtige tijden allemaal snel en gemakkelijk moet gaan in de keuken. Ze tobben met de magnetron om uit te vinden hoe dat reukloze apparaat zonder ongelukken de gehaktbal of andijvie razendsnel gaart, opwarmt of ontdooit. Allemaal ten dienste van genteresseerden.

Maar wie zegt dat de soep beter gepureerd is met een keukenmachine? Of de gehaktbal mooier gebraden in de magnetron? Gemakkelijker misschien, maar dergelijk gemak is zeer betrekkelijk. Wie niet fabrieksmodern wil koken laat rustig de gaspitten suizen of verwarmt geduldig de oven voor op 200 C, koekeloert al snuivend in de pan of door het ovenruitje en bepaalt zelf wanneer iets gaar is. En ieder die wars wil blijven van malend, hakkend en raspend vernuft, vervangt toch gewoon het woord keukenmachine door roerzeef, (hak)mes, vijzel, mandoline, kaasschaaf, rasp en garde. Met dat mooie keukengerei kom je alle deuren door mits in het bezit van werkwillige handen. En niet te vergeten het leukste paard van stal: de vork. Daarmee kun je zo heerlijk prakken.

Ooit gehoord van een elektrisch keukenhulpje dat hardgekookte eitjes mooi rul prakt? Prakken gaat nog steeds het best met een ouderwetse vork - lang en smal getand. Om dat plezier te proeven, koken we twee eitjes hard voor een heerlijk voorgerecht. Het recept is van een vriendin, die de bereiding ervan kort en krachtig samenvatte: prakken en vullen.

Voor 2 personen:

2 hardgekookte eieren 1 plakje rauwe ham, fijngesneden 1 eetlepel mayonaise 1 eetlepel bieslook, fijngesneden zout & versgemalen peper 1 avocado, gehalveerd, ontpit en geschild 4 plakjes rauwe ham

Prak de eieren fijn, vermeng het kruim met de fijngesneden ham, mayonaise en bieslook, en breng het smeug mengsel op smaak met zout en versgemalen peper. Vul hiermee royaal de beide avocadohelften en serveer deze op de plakjes rauwe ham.

    • Florine Boucher