NDP neemt afstand van uitspraken Herrenberg

PARAMARIBO, 8 JUNI. Frank Playfair, na vice-president Wijdenbosch de meest op de voorgrond tredende politicus van de Surinaamse Nationale Democratische Partij (NDP), heeft zich gisteren gedistantieerd van het verhaal van H. Herrenberg dat een drugsscenario is gesmeed om legerleider Bouterse te vermoorden. “Het hele verhaal stikt van leugens en verzinsels.”

De Amerikaanse ambassade in Paramaribo heeft inmiddels verklaard dat de VS niets te maken hebben met een vermeend komplot, zoals Herrenberg eerder deze week zei. Ook zijn bewering dat de wegens drugshandel veroordeelde Surinaamse legerkapitein Boereveen vervroegd is vrijgelaten uit een gevangenis in Miami om de verkiezingen in Suriname te benvloeden is onjuist, volgens de ambassade.

Playfair verklaarde in een gesprek met het blad De Ware Tijd dat het verhaal lijkt op een vorig waarin Herrenberg vertelde dat driehonderd Surinamers in Belgie een militaire opleiding kregen om via Nederland Suriname binnen te vallen.

“Herrenberg moet niet dit soort wilde verhalen vertellen. In mijn hoedanigheid als Assembleelid vraag ik om maatregelen te treffen tegen Herrenberg.”

Aangenomen mag worden dat Herrenberg zijn verklaring mede namens Bouterse heeft afgelegd. Dit zou betekenen dat de NDP, gelieerd aan de legerleiding, zich van Bouterse heeft gedistantieerd.

Playfair noemde de reizen naar Nederland die Herrenberg maakt voor gesprekken over vrede en verzoening “regelrechte verspilling van deviezen”. Hij betreurt dat het ministerie van buitenlandse zaken is “misbruikt om zulke ver gaande dingen op een persconferentie te zeggen”. “Er zijn ernstige beschuldigingen geuit aan het adres van bevriende naties als de Verenigde Staten, die de relaties kunnen verstoren. Dat is ernstig, daarom moeten disciplinaire maatregelen genomen worden tegen de heer Herrenberg.”

Herrenberg berokkent volgens Playfair veel schade aan het proces van rust en stabiliteit en kan “bijna worden beschouwd als een verlengstuk van de destabiliserende geruchtenmachine”. Playfair zegt dat in het gesprek van Wijdenbosch met de Amerikaanse ambassadeur het woord 'drugsscenario' niet is gevallen.

Hij ontkende ook dat Herrenberg lid is van de NDP. “Ik adviseer de media de persconferenties van de heer Herrenberg niet meer te bezoeken, want het verhaal is van het begin tot het eind verzonnen”, aldus Playfair.