Kunstrover krijgt 20 maanden cel

AMSTERDAM, 8 JUNI. De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag een 34-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig maanden wegens diefstal in mei 1988 van drie schilderijen uit het Stedelijk Museum in Amsterdam. Tegen de man was een celstraf van drie jaar geeist.

De rechtbank heeft bij de toekenning van de straf rekening gehouden met het feit dat de roof al drie jaar geleden werd gepleegd. De behandeling van de zaak liep echter vertraging op, omdat deze na een vormfout door het Amsterdamse gerechtshof naar de rechtbank werd terugverwezen.

De Amsterdammer, die heeft bekend, drong het museum binnen door een ruit aan diggelen te gooien en naar binnen te klimmen. Hoewel het alarm afging kon de man minutenlang door het museum dwalen om uiteindelijk met Een stilleven met anjelieren van Van Gogh, Een stilleven met flessen en appelen van Cezanne en Het huis van maitre Adam Billaud in Nevers van Jongkind (totale waarde 13 miljoen gulden) de benen te nemen.

Hij werd bij een pseudo-koopactie door de politie gearresteerd.