Het Westen blokkeert de Sovjet-Unie, zegt Pavlov

MOSKOU, 8 JUNI. Sovjet-premier Valentin Pavlov, die nog in februari Westerse banken beschuldigde van een komplot tegen de roebel, verwijt het Westen nu dat het een “kredietblokkade” heeft opgeworpen. Pavlovs beschuldiging verscheen gisteren in een Leningradse krant, juist op het moment dat Sovjet-president Michail Gorbatsjov bij de zeven belangrijkste industrielanden (G-7) wanhopig steun zoekt voor de noodlijdende Sovjet-economie.

Gorbatsjov zal volgende week door de Britse premier, John Major, worden uitgenodigd om direct na afloop van de wereldtop van de G-7, half juli in Londen, zijn hervormingsplan aan de leiders van de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Canada, Frankrijk, Italie en Groot-Brittannie te komen toelichten. Dat zeiden functionarissen in Downing Street gisteren. De Britse ambassadeur in Moskou, Sir Rodric Braithwaite, voerde gisteren overleg met Gorbatsjovs speciale adviseur Jevgeni Primakov.

Niet bekend

Geen bank in het Westen geeft de Sovjet-Unie nog krediet, zo klaagde hij. (Reuter, AFP)