Glorend optimisme op sullige effectenbeurs

AMSTERDAM, 8 JUNI. Optimisme over de ontwikkeling van de aandelenkoersen gloorde deze week op een sullige Amsterdamse effectenbeurs. De meeste beleggers bleven weg, zodat winstnemingen en lichte koersdalingen bij de meeste hoofdfondsen het beeld bepaalden.

Maar handelaren zeiden dat het onderliggende sentiment in Amsterdam redelijk goed is. Ze verwachten dat de aandelenkoersen zich de komende weken op het huidige niveau zullen bewegen, maar dat de aandelenomzetten laag zullen blijven.

Commissionair Mulco stelt in een recent marktrapport dat de Amsterdamse effectenbeurs aan de vooravond staat van een nieuwe koersrally. Mulco meent dat een nieuwe stijging van de aandelenkoersen al volgende maand zou kunnen beginnen. In juli komen bedrijven met hun halfjaarcijfers en wordt duidelijk of de eerder gestelde prognoses voor 1992 kloppen.

Uit de stroom macro-economische cijfers die in mei zijn gepubliceerd blijkt volgens Mulco dat de groei van de Nederlandse economie eerder zal versnellen dan vertragen. Zo steeg de industriele produktie in het eerste kwartaal met twee procent, tegen een procent in het vierde kwartaal 1990. De export naar Duitsland steeg in de eerste twee maanden van dit jaar met twintig procent en een van de grootbanken voorspelde dat 75 beursgenoteerde ondernemingen hun inkomsten dit jaar zullen zien stijgen.

Gisteren kwamen daar gunstige cijfers uit de Verenigde Staten bij. De werkgelegenheid in de industriele sector is in mei gestegen. Volgens Amerikaanse economen is dit een sterke aanwijzing dat de economie zich hersteld.

Opmerkelijk is dat grote internationale beleggers kennelijk uitgaan van een spoedige renteverlaging in Nederland. Dat valt af te leiden uit forse opbrengst van de toonbanklening van Financien. De Agent van het ministerie van financien wist gespreid over de twee leningen donderdag ruim een miljard uit de markt te halen. “Grote beleggers menen dat de rente gaat dalen en zetten hun liquide middelen om in obligaties”, aldus een handelaar.

Ondanks een nieuw koersrecord op Wall Street, begin deze week, en de voortdurende sterkte van de dollar, sloot de CBS-stemmingsindex die week uiteindelijk af met een verlies van 0,9 punt op 94,7.

De koers van uitgever VNU kelderde begin deze week na een teleurstellende winstprognose. Analisten achten Elsevier en Wolters Kluwer, die veel minder afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten, zeker op de korte termijn een aantrekkelijker investering. Het gerucht ging gisteren dat de Amerikaanse effectenbank Goldman Sachs binnenkort komt met een koopadvies voor Elsevier. De Telegraaf meldde eerder al een daling in de advertentie-inkomsten.

Unilever viel deze week ook op. Het Nederlands-Britse conglomeraat moest terrein prijsgeven, na berichten in de Wall Street Journal waarin het bezoek van sir Michael Angus, bestuursvoorzitter van de Britse tak van het concern, in verband werd gebracht met een grote onvername in de Amerikaanse voedingssector.

Woensdag begon de koersdaling van Unilever in Londen, na uitspraken van Britse effectenanlisten dat Unilever bij een overname van twee tot vijf miljard dollar een aandelenemissie zou moeten overwegen. Anders zou de kredietwaardigheid van het concern, die behoort tot de allerhoogste, een tik krijgen. Als mogelijke overnamekandidaten werden genoemd de bedrijven Quaker Oats en Borden.

Op de lokale markt toonde de technische groothandelsgroep Otra zich opvallend sterk. Donderdag steeg de koers bij een zeer hoge omzet van 22.400 stuks acht gulden naar 263 gulden.

Gisteren kwam daar nog eens zeven gulden bij. De omzet van Otra is in het eerste kwartaal gestegen met bijna veertien procent. “Bovendien zegt Otra dat de winstmarge is verbeterd, dus is de winst nog meer toegenomen”, aldus een commissionair die zijn klanten deze week adviseerde het aandeel te kopen.

Fondsen uit de automatiseringssector, zoals LCI, DOCdata en Infotheek, behoorden deze week wederom tot de grootste dalers.

Een hardnekkig gebrek aan duidelijke informatie jaagt de beleggers weg bij deze fondsen.

Analisten durven nauwelijks meer prognoses te geven voor de automatiseringsfondsen, die hun koersval toeschrijven aan verslechterende economische omstandigheden. Maar commissionairs wijzen op een bedrijf als Getronics dat het dankzij een uitgekiende product-mix goed doet.