EG: Miljoenen-subsidie voor toekomst-tv is geoorloofd

BRUSSEL, 8 JUNI. De Franse staat mag, in strijd met de algemene afspraken, 430 miljoen dollar steun verlenen aan de Franse elektronicafabrikant Regel is te breed voor uitvullen- afbreken Thomson. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Gemeenschap, het dagelijks bestuur van de EG, gisteren bekend gemaakt.

De Europese Commissie maakt een uitzondering omdat het geld bestemd is voor de ontwikkeling van HDTV, de televisie van de toekomst waarvan de wereldmarkt op 100 miljard dollar wordt geschat. Het beeld van deze nieuwe generatie televisies is breder en scherper waardoor de kwaliteit van bioscoopfilms wordt benaderd.

“Dit is een van de belangrijkste industrieprogramma's Regel is te breed voor uitvullen-afbreken van dit decennium waar alle lidstaten belang bij hebben. Een hard standpunt zou de ontwikkeling in gevaar brengen”, verklaarde de woordvoerder.

Leon Brittan, Europees Commissaris voor mededinging, heeft zich in het algemeen uitgesproken tegen overheidssubsidies omdat die een eerlijke concurrentie in de weg staan. De Europese Commissie ziet het als taak dergelijke subsidies uit te bannen en kan ze op basis van de Europese concurrentieregels verbieden.

Europese producenten die werken aan HDTV, waaronder Philips in Nederland, zoeken steun bij de overheid in de concurrentieslag met ondernemingen in Japan en de Verenigde Staten. Philips en Thomson besloten juli vorig jaar samen 3,2 miljard dollar in de ontwikkeling te steken, waarvan 1,7 miljard door Philips en 1,5 miljard door Thomson.

De subsidie zal verspreid over de eerste helft van de jaren negentig worden uitbetaald. De Europese Commissie bekijkt nog andere Franse subsidies aan Thomson en Bull, de noodlijdende Franse computerfabrikant. Deze gelden zijn niet bestemd voor HDTV en kunnen daarom wel worden verboden. De woordvoerder verwacht dat de Commissie binnen twee maanden zal vaststellen of hiernaar verder onderzoek gedaan zal worden. (Reuter-AFP)