Dales baseert haar boodschap op een enquete die de Centrale Politie Surveillance Commissie (CPSC) heeft gehouden onder de gemeentelijke politiekorpsen, het korps rijkspolitie en de marechaussee. Het onderzoek vond plaats na een toenemend aantal klachten van mensen die aan een klap met de nieuwe wapenstok botbreuken en open wonden overhielden. Uit de enquete bleek dat de korpsen in vier jaar 35 maal letsel hebben geconstateerd door klappen met de nieuwe wapenstok. Als er letsel werd veroorzaakt was dit te wijten aan het feit dat de degene die sloeg niet had geoefend met de stok.
De nieuwe wapenstok is gemaakt van polyurethaan met een glasfiber kern. De stok weegt 400 gram. Hij is daarmee twee keer zo zwaar als de oude rubberen wapenstok. Het belangrijkste verschil is echter dat de lange lat veel minder buigzaam is dan de vorige. Dat maakt het risico op letsel groter, maar ook de toepassingsmogelijkheden zijn toegenomen.
Zo is de stok beter geschikt om aanvallen af te weren, en om personen vast te klemmen en weg te duwen.
Om die laatste reden wil minister Dales de nieuwe wapenstok dan ook handhaven. Ze maakt zich echter wel zorgen over onoordeelkundig gebruik van de stok. Wie de stok hanteert moet daarvoor een opleiding hebben gehad. Tot nog toe kregen alleen leden van de mobiele eenheid zo'n opleiding.