Conflict Algerije lijkt bijgelegd

ALGIERS, 8 JUNI. De Algerijnse fundamentalisten hebben hun algemene staking beeindigd na met de nieuwe premier te zijn overeengekomen dat nog dit jaar nieuwe parlements- en presidentsverkiezingen worden gehouden. Daarmee lijkt het conflict tussen het bewind en de fundamentalisten, dat de afgelopen dagen rond vijftig mensen het leven heeft gekost, voorlopig bijgelegd.

Het akkoord tussen de regering en het fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS) kwam gisteren tot stand in besprekingen tussen de pasbenoemde premier, Sid Ahmed Ghozali, en twee leiders van het FIS. Woordvoerders van het FIS meldden dat Ghozali had ingestemd met het houden van nieuwe parlementsverkiezingen en van presidentsverkiezingen voor het eind van dit jaar. Aanvankelijk spraken woordvoerders van het regerende Nationale Bevrijdingsfront nog tegen dat er sprake was van een akkoord, maar Ghozali zelf bevestigde het later gisteren. De premier zei dat de parlements- en de presidentsverkiezingen los van elkaar zullen worden gehouden.

President Chadli Benjedid, wiens ambtstermijn als gevolg van het akkoord met enkele maanden wordt bekort, heeft volgens het Algerijnse persbureau zijn fiat gegeven aan het akkoord.

Na het gesprek met premier Ghozali hebben de voorzitter en de vice-voorzitter van het FIS, Abassi Madani en Ali Benhadj, tijdens een gebedsdienst hun aanhangers opgeroepen weer aan het werk te gaan. Vijftigduizend fundamentalisten begroetten de bekendmaking met gejuich. Het FIS begon de staking twee weken geleden, enerzijds uit protest tegen de kieswet, die onrechtvaardig zou zijn, anderzijds om ook presidentsverkiezingen af te dwingen. Demonstraties van fundamentalisten leidden tot geweld, ingrijpen van het leger en de uitroeping van de staat van beleg. De parlementsverkiezingen, die voor later deze maand op het programma stonden, werden uitgesteld.

Gisteren is het nog op diverse plaatsen in Algerije tot geweld gekomen. (Reuter, AP, AFP)