Chioccioli onverwacht sterk in bergrit Giro

MONVISO, 8 JUNI. Franco Chioccioli heeft zijn voornaamste belagers in de Ronde van Italie in het hooggebergte de eerste flinke slag toegebracht. De Italiaan verstevigde in de twaalfde etappe, die naar 2000 meter hoogte in Monviso voerde, zijn leidende positie in het algemeen klassement door als derde te finishen. Ritwinnaar werd de Italiaanse belofte Massimiliano Lelli. Grote favorieten als Chiappucci en Bugno liepen onverwacht achterstand op.

Op Chioccioli rekende niemand. Van zijn rose leiderstrui zou aan het einde van de etappe slechts een gerafeld tricot overblijven, was de verwachting. De klassementsaanvoerder bewees het tegendeel. Niet Gianni Bugno, maar hij werd de grote winnaar van de twaalfde rit.

Alleen de Spaanse kilometervreter Marino Lejarreta bewees op zijn oude dag nog tot veel in staat te zijn. Lejarreta bleef in het spoor van de Italiaan en is in de algemene rangschikking de belangrijkste concurrent van Chioccioli op dertig seconden. Tussen de Italiaanse clan gaf Lejarreta zelf het sein tot de aanval, die Chiappucci en in grotere mate Bugno de kop kostte. De Spanjaard zette tijdens de laatste beklimming op zes kilometer van de streep de achtervolging in op de ontsnapte Fransman Jeff Bernard. Op zijn tempoverhoging reageerden alleen Chioccioli en Lelli. Bugno raakte in de problemen en haakte af, Chiappucci hield het drietal nog enige tijd in het oog maar capituleerde in de slotfase eveneens.

Bernard werd op vijf kilometer van de top door zijn achtervolgers ingelopen. Lelli wachtte tot de laatste kilometer voor zijn beslissende demarrage. Bernard werd tweede, Chioccioli derde en pakte daarmee ook nog een vier seconden bonificatie weg voor de neus van Lejarreta.

Achter de vier was een slachtveld aangericht, met als voornaamste verliezer Gianni Bugno. De kopman van Chateau d'Ax, die vorig jaar van begin tot einde de rose leiderstrui om de schouders had, verloor bijna twee minuten op de klassementsleider. Chiappucci hield de schade beperkt tot 38 seconden. “Ik wachtte tijdens de lange beklimming op een aanval van Bugno”, meldde Chioccioli monter aan de streep.

“Zijn ploeg had de hele wedstrijd geconsolideerd. Toen Lejarreta wegreed, ben ik meegesprongen. Pas later merkte ik dat Bugno en Chiappucci waren achtergebleven. Ik heb mijn tijdverlies van de chronorit weer goed gemaakt, maar Bugno is nog niet verslagen.”

Bij Bugno kwam de nederlaag hard aan. De nummer een van de wereld draaide na de streep direct om richting hotel, zonder een woord aan het verlies vuil te maken. Chiappucci keek vrolijker, ondanks de opgelopen achterstand. De Italiaan toonde zich meer dan tevreden met het gat dat hij met zijn rivaal Bugno had geslagen.