Arrestaties wegens duiveluitdrijving

DEN HAAG, 8 JUNI. De politie in Leiderdorp heeft een 63-jarige man en drie vrouwen 28, 34 en 37 jaar gearresteerd. Zij worden verdacht van zware mishandeling, ontucht en vrijheidsberoving. De slachtoffers zijn een broer en zus van negen en zeven jaar. Een van de vrouwen is de moeder van de twee kinderen; zij is inmiddels weer vrijgelaten. De Haagse officier van justitie wilde niet bevestigen of de betrokkenen inmiddels een bekentenis hebben afgelegd. Het onderzoek richt zich vooral op de vraag of meer kinderen elders in het land ook slachtoffer zijn geworden van dezelfde praktijken, omdat de 'geestelijk' leider op diverse plaatsen actief is geweest.

De verdachten hebben zich in de jaren '88 en '89 met duiveluitdrijving beziggehouden. Volgens de 63-jarige man, die zich uitgaf voor geestelijk leider, waren de kinderen door de duivel bezeten. Hij waarschuwde de moeder, die hem na een scheiding om hulp had gevraagd, dat de jongen zou proberen haar met een mes om te brengen. Ook zijn zusje zou van 'het kwaad' bezeten zijn. Een derde kind werd met rust gelaten. De jongen werd soms wekenlang achter elkaar geblinddoekt opgesloten en met sigaretten en gloeiende ijzers bewerkt. De politie heeft littekens van brandwonden vastgesteld. Beide kinderen zijn ook seksueel misbruikt. De moeder, die aanvankelijk stellig geloofde in de man, was meestal aanwezig bij de kwellingen. Een vrouwelijke arts, volgelinge van de 63-jarige man, moest er op toezien dat de mishandelingen verliepen zonder fatale afloop. De derde vrouw, eveneens verdacht, is onlangs opgenomen in een psychiatrische inrichting. De moeder heeft meer dan een jaar rondgelopen met twijfels over de gebeurtenissen en pas onlangs aangifte gedaan. De Raad voor de Kinderbescherming heeft de kinderen nu op een ander adres ondergebracht.