Algemene staking in Albanie na ruim drie weken ten einde

TIRANA, 8 JUNI. Vandaag eindigt in Albanie de algemene staking die de economie van het land sinds 16 mei vrijwel geheel heeft verlamd. Tot de beeindiging van de actie is besloten tijdens overleg tussen de deze week benoemde premier Ylli Bufi en vertegenwoordigers van de onafhankelijke vakbonden.

Volgens de vakbonden zijn gisteren hun 400.000 leden genformeerd over de beeindiging van de staking. Een van hun woordvoerders zei dat Bufi heeft toegegeven aan alle zeventien eisen. De belangrijkste eisen hadden betrekking op een loonsverhoging van vijftig procent en op de bestraffing van de daders van het bloedbad van Shkoder op 2 april. Die laatste eis is tot gisteren steeds van de hand gewezen. De woordvoerder zei dat als de regering bij de inwilliging in gebreke zou blijven, de staking wordt hervat.

Aan de algemene staking heeft volgens de bonden een grote meerderheid van de beroepsbevolking deelgenomen. Zelfs in sommige militaire onderdelen is gestaakt. De staking heeft de export van Albanie vrijwel stilgelegd en volgens sommige bronnen staat het land aan de rand van de hongersnood. Een van de leiders van de onafhankelijke vakbonden, Valer Xheka, sprak gisteren tegen dat de dreigende hongersnood een gevolg is van de stakingsacties. Het regime, zo stelde hij, is schuldig aan de situatie: “Het heeft de afgelopen jaren een geleidelijke achteruitgang van de economie toegelaten.” Het levensniveau van de bevolking zou binnen drie jaar zijn gehalveerd. Het partijblad Zeri i Popullit meldde gisteren dat de stad Vlore, met 175.000 inwoners de vijfde stad van het land, al enkele dagen van de buitenwereld is afgesneden doordat de telefooncentrale van de stad de geest heeft gegeven. (AFP)