Aantal banen in VS stijgt weer, opleving gloort

NEW YORK, 8 JUNI. De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is vorige maand voor het eerst in elf maanden gestegen. Dat heeft zelfs sceptische economen er van overtuigd dat de Amerikaanse economie bezig is uit het dal te kruipen.

Het ministerie van handel in Washington maakte gisteren bekend dat het aantal banen buiten de agrarische sector steeg met 59.000. De werkloosheid als percentage van de beroespbevolking steeg weliswaar, van 6,6 tot 6,9 procent, maar dat is volgens economen minder significant dan het feit dat bedrijven kennelijk weer mensen in dienst nemen.

“Het is een sterk bewijs dat we de bodem hebben bereikt en dat de economie is begonnen aan haar herstel”, aldus Howard Roth, de econoom van Security Pacific Bank in Californie, een van de staten waar de recessie het hardst heeft toegeslagen.

Roth zei in een telefoongesprek gisteren dat hij ook bewijsmateriaal ziet in de lichte toename in huizenverkoop, de verkoop van duurzame gebruiksgoederen en bouwmaterialen.

Overigens is de bouw nog ver onder het niveau van twee jaar geleden.

Roth zei een “amechtig” herstel te verwachten. De federale overheid geeft minder uit door tegenvallende belastinginkomsten en het financieringstekort. Hetzelfde geldt voor staten en lokale overheden, “zeker hier in Californie,”

aldus Roth. Commercieel onroerend goed is er nog steeds in overvloed, dus de bouw daarvan zal deze keer niet helpen. De schulden van Amerikaanse consumenten noemde hij “licht verontrustend.”

Hij zei ook dat hij een tweede trap in de recessie niet uitsloot. “De economie groeit zo langzaam dat dat zij gevoelig is voor schokken,” aldus Roth. “Dit is ongeveer hetzelfde groeitempo als voor de oorlog in het Midden-Oosten, en je zag wat er toen gebeurde.”

Hij verwacht een groei van 1,5 procent in het derde kwartaal en 2 procent in het vierde kwartaal (op jaarbasis).

De aandelenkoersen daalden weliswaar na het nieuws, maar dat was omdat deze cijfers het hoogst onwaarschijnlijk maken dat de centrale bank de rente nog verder zal verlagen. De beurs heeft al sinds februari een voorschot genomen op het verwachte einde van de recessie, zodat aan de daling weinig aandacht werd besteed.

Er was een dissonant in het economische nieuws van gisteren: het consumptief krediet daalde in de maand april niet met 900 miljoen dollar zoals was verwacht, maar steeg juist met 1,7 miljard dollar. Die stijging was vooral te danken aan credit-card leningen.