Westen sluit de gelederen; Overleg in Geneve over Start en top

Het Atlantisch bondgenootschap blijft de basis van de Westerse veiligheid, hebben de NAVO-ministers van buitenlandse zaken vanmorgen verklaard. De Amerikaanse minister Baker overlegt vandaag met zijn Sovjet-collega Bessmertnych over beperking van de strategische bewapening en over een top Bush-Gorbatsjov. De Sovjet-leider zal niet worden uitgenodigd voor de top van de G-7, maar pas na afloop worden ontvangen.

WASHINGTON, 7 JUNI. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, en zijn Sovjet-collega, Aleksandr Bessmertnych, zullen vandaag in Geneve een poging doen de laatste belemmeringen voor een akkoord over strategische wapens (START) uit de weg te ruimen. Daarmee zou de weg worden vrijgemaakt voor een topconferentie tussen de Amerikaanse president, Bush, en Sovjet-leider Gorbatsjov. Amerikaanse functionarissen in Kopenhagen lieten echter doorschemeren dat een dergelijke top wellicht niet meer deze maand gehouden zal kunnen worden, maar doorgeschoven zal moeten worden naar juli.

De Amerikaanse president overlegde gisteren met de leden van zijn Nationale Veiligheidsraad “om minister Baker verder op weg te helpen”. De president zei: “Beide partijen onderhandelen in goed vertrouwen, beide partijen willen een top en het is duidelijk dat beide partijen een akkoord over de strategische wapens willen.” De president voegde er echter aan toe dat nog een aantal technische problemen moet worden opgelost voordat een START-akkoord kan worden getekend: “Sommige zaken zijn zeer technisch, maar zeer, zeer belangrijk.” De president wilde zich niet vastleggen op een datum voor een mogelijke topontmoeting. Ook wilde hij niet zeggen of Baker en Bessmertnych mogelijk een datum voor de top zullen vaststellen.

Een START-akkoord is een grote stap dichterbij gekomen sinds Baker en Bessmertnych vorige week in Lissabon overeenstemming bereikten over de interpretatie van het akkoord over conventionele bewapening in Europa (CFE) dat vorig jaar november in Parijs werd gesloten. (Reuter, AP)