Westen sluit de gelederen; Gorbatsjov welkom na G-7

Het Atlantisch bondgenootschap blijft de basis van de Westerse veiligheid, hebben de NAVO-ministers van buitenlandse zaken vanmorgen verklaard. De Amerikaanse minister Baker overlegt vandaag met zijn Sovjet-collega Bessmertnych over beperking van de strategische bewapening en over een top Bush-Gorbatsjov. De Sovjet-leider zal niet worden uitgenodigd voor de top van de G-7, maar pas na afloop worden ontvangen.

LONDEN, 7 JUNI. De Britse regering zal Sovjet-president Gorbatsjov “direct na afloop” van de komende topconferentie van de zeven grootste industrielanden (G-7) uitnodigen voor een ontmoeting met de zeven regeringsleiders. De president zal niet worden gevraagd aan de bijeenkomst zelf of onderdelen daarvan deel te nemen. Dat hebben Britse autoriteiten gisteren bekendgemaakt.

Groot-Brittannie heeft als gastland van de bijeenkomst van G-7 van 15 tot 17 juli de andere leden geconsulteerd over het bezoek van Gorbatsjov. “Het zal geen G-8 worden, het blijft een G-7”, aldus een woordvoerder van de Britse premier Major. De G-7 bestaat uit de Verenigde Staten, Canada, Japan, Groot-Brittannie, Frankrijk, Italie en Duitsland.

Gorbatsjov wil de bijeenkomst bijwonen om economische hervormingsplannen toe te lichten en het Westen warm te maken voor omvangrijke financiele hulp bij de overschakeling naar een markteconomie. Daarbij zijn bedragen genoemd van 150 tot 250 miljard dollar voor een periode van vijf jaar. De VS, Groot Britannie en Japan maakten aanvankelijk bezwaar tegen de komst van de Sovjet-premier naar Londen. Maar president Bush heeft zich eerder deze week in een telefonisch onderhoud met Major positief uitgelaten over de gekozen oplossing. De Japanse premier Toshiki Kaifu is inmiddels ook akkoord.

De Duitse bondskanselier Kohl, een van de warmste pleitbezorgers van Gorbatsjov in het Westen, heeft gisteren laten weten dat van omvangrijke financiele steun geen sprake kan zijn. “Wij zijn niet in staat een bodemloze put te financieren”, liet Kohl zich in het parlement ontvallen. Andere grote industrielanden hadden al eerder dit standpunt ingenomen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, heeft het vandaag bij een omtmoeting met zijn ambtsgenoot Bessmertnych in Geneve nogmaals herhaald. (Reuter-AP-AFP)