Vindersloon voor opgeviste bommen

DEN HAAG, 7 JUNI. Nederlandse vissers die bommen en granaten opvissen, krijgen daarvoor binnenkort waarschijnlijk een vergoeding.

Minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) wil een premieregeling invoeren voor opgeviste explosieven. Het kabinet zal naar verwachtig volgende week goedkeuring verlenen aan het voorstel van Maij-Weggen.

Zij heeft 100.000 gulden per jaar uitgetrokken voor de premieregeling. Vissers krijgen voor het eerste opgeviste explosief 400 gulden en voor elk volgend exemplaar in die week 100 gulden. Met de premieregeling komt Maij-Weggen tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. Die toonde zich eerder voorstander van het vindersloon om te voorkomen dat vissers opgeviste explosieven overboord zetten. Volgens Maij-Weggen liggen er zo'n 200.000 explosieven op de Noordzeebodem.