Verspreide incidenten in hoofdstad Algerije

ALGIERS, 7 JUNI. Bij een schotenwisseling in een deel van Algiers waar het fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS) veel invloed heeft, zijn vanochtend vroeg vijf politieagenten gewond geraakt. In een andere voorstad van de Algerijnse hoofdstad werden 30 mensen gearresteerd die probeerden een voedselpakhuis van de staat in brand te steken. In Algerije is sinds woensdag de staat van beleg van kracht in verband met de steeds escalerende protestacties tegen het regime van het FIS. Voorts zijn de voor 27 juni vastgestelde parlementsverkiezingen voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Het FIS gaf zijn aanhangers gisteren opdracht te protesteren tegen het uitgaansverbod dat van 11 uur 's avonds tot 3 uur in de ochtend van kracht is, door Allah akbar (God is groot) te roepen van hun balkons of door in het algemeen geluid te maken. Velen gaven daaraan gehoor.

In sommige delen van de hoofdstad schreeuwden groepjes activisten leuzen tegen de staat van beleg. Zij verspreidden zich vervolgens snel.

Het leiderschap van het FIS, dat vorige maand in eerste instantie in opstand kwam tegen de kieswet die het regerende FLN bevoordeelt, heeft sinds de staat van beleg werd ingesteld en tanks Algiers binnenreden, niets meer van zich laten horen. Volgens zegslieden in fundamentalistische kringen maakt het leiderschap zich op ondergronds te gaan. In Algiers werd vandaag met spanning het vrijdaggebed afgewacht, dat door de FIS-leiders gewoonlijk wordt gebruikt om de regering aan te vallen en de gelovigen op te porren tot de strijd tegen de autoriteiten.

De nieuwe premier Sid Ahmed Ghozali, die bezig is een kabinet te vormen, heeft gisteren vijf van de tientallen politieke partijen gepolst. Daaronder was volgens de Algerijnse televisie niet het FIS.

(AFP, Reuter, AP)