Tisch veroordeeld en op vrije voeten

BONN, 7 JUNI. Harry Tisch, de 64-jarige vroegere voorzitter van de Oostduitse vakbond FDGB, is gisteren in Berlijn tot anderhalf jaar gevangenis veroordeeld wegens verduistering van 80.000 mark aan FDGB-geld in de jaren tachtig.

Dat geld gebruikten hij en de economische topman in de vroegere DDR, Gunter Mittag, samen destijds voor prive-vakanties. Tisch is het eerste lid van het Politburo van de communistische SED, de partij die de macht had in de DDR, tegen wie in het verenigde Duitsland een proces werd gehouden. Hij had al een jaar in voorarrest gezeten en het laatste half jaar van de hem opgelegde straf was voorwaardelijk, zodat hij gisteren als vrij man naar huis kon. Tisch zelfde noemde het vonnis gisteren “fair”. De strafbaarheid van Tisch werd gemeten naar het destijds geldende recht in de DDR. Daardoor werd hij niet veroordeeld wegens verduistering van een bedrag van 100 miljoen (Ost-)mark uit de FDGB-kas in 1983-'84.