'Shamir wil geen verdere concessies doen'

WASHINGTON, 7 JUNI. De Israelische premier Yitzhak Shamir heeft een verzoek van de Amerikaanse president George Bush afgewezen om concessies te doen op twee punten die Arabisch-Israelische vredesbesprekingen in de weg staan. Dat hebben Amerikaanse regeringsfunctionarissen gisteren gemeld.

Het betreft een rol voor de Verenigde Naties bij een door de VS nagestreefde regionale vredesconferentie en de mogelijkheid zo'n conferentie na de openingszitting - die tot bilateraal overleg tussen Israel en de verschillende Arabische partijen moet leiden - opnieuw bijeen te roepen, beide Syrische eisen. Bush had naar verluidt Shamir voorgesteld een zwijgende VN-waarnemer aanwezig te laten zijn en de conferentie na zes maanden weer bijeen te roepen om een voortgangsbericht aan te horen over de bilaterale gesprekken.

Maar volgens de zegslieden heeft Shamir geantwoord dat het Arabische vasthouden aan deelneming van buitenaf (VN) een fundamentele onbereidwilligheid weerspiegelt om Israel te erkennen en direct met de joodse staat te onderhandelen. Die onwil, aldus Shamir, zaait grote twijfel aan de bedoelingen van die landen.

Bush heeft vorige week ook Jordanie, Syrie en Saoedi-Arabie opgeroepen concessies te doen in naam van de vrede. De leiders daarvan hebben echter nog niet geantwoord.

De Israelische minister van buitenlandse zaken, David Levy, zei gisteren bij zijn terugkeer uit Parijs, waar hij met de EG een overeenkomst heeft bereikt over een Europese rol bij eventueel vredesoverleg, dat de Syrische weigering compromissen te sluiten het belangrijkste obstakel vormde. Hij zag echter tekenen van versoepeling. (Reuter, AFP, AP)