Saoedische regering eist leningen van eigen banken

MANAMA, 7 JUNI. Saoedi-Arabie heeft zijn banken verplicht leningen te verstrekken aan de regering. “Ons werd gevraagd te komen en te ondertekenen. Elke bank werd verteld hoeveel zij moest bijdragen. Wij hadden geen keuze”, verklaarde een bankier uit Saoedi-Arabie gisteren.

De regering heeft op die manier 2,5 miljard dollar losgepeuterd van de twaalf commerciele banken in het land. Saoedi-Arabie betaalt er ook nog wat minder rente over dan over de internationale kredieten van 4,5 miljard dollar, die het land een maand geleden heeft opgenomen. Over die kredieten geldt een rentepercentage van 0,375 procent boven Libor (London Interbank Offered Rate), het tarief dat internationale banken aan elkaar berekenen. De Saoedische banken zitten 0,25 procent boven Libor. Alleen de banken die meer dan 200 miljoen dollar bijdragen krijgen 0,325 procent boven Libor.

Saoedi-Arabie kijkt tegen hoge uitgaven aan als gevolg van de Golfoorlog, een kostenpost die naar schatting op kan lopen tot 60 miljard dollar. Zo heeft het koninkrijk zich verplicht 13,5 miljard dollar te betalen aan de Verenigde Staten als vergoeding voor het verblijf van de Amerikaanse troepen in het Golfgebied. Het is voor het eerst dat het land, de grootste olie-exporteur in de wereld, een dergelijk beroep moet doen op de particuliere banken. De contracten zijn 28 mei ondertekend.

Saoedi-Arabie heeft sinds de Golfoorlog te kampen met ongekende financiele problemen. Het land dat er altijd prat op is gegaan dat het financieel onafhankelijk is, moest voor het eerst sinds de jaren zestig ook een beroep doen op buitenlandse banken.

Op langere termijn zijn de vooruitzichten beter omdat de olie-installaties ongeschonden door de oorlog zijn gekomen en het land over enorme oliereserves beschikt. Veel zal afhangen van de verdere ontwikkeling van de olieprijs (Reuter)