Premies van verzekeringen accountants fors omhoog

ROTTERDAM, 7 JUNI. De premies voor aansprakelijkheidsverzekeringen van grote accountantskantoren gaan fors omhoog. De Britse assurantiemakelaar Minet Holdings PLC, die op het gebied van aansprakelijkheidsverzekeringen verreweg de grootste in de wereld is, heeft hiertoe besloten. De premies kunnen dit jaar met 20 tot 30 procent omhoog gaan.

De premieverhoging volgt, nadat twee weken geleden bekend werd dat het accountantskantoor Coopers Lybrand Dijker Van Dien een schadevergoeding van ruim 14 miljoen gulden heeft betaald aan een client. Waterbouwer Van Oord uit Gorinchem kreeg dit bedrag, omdat het accountantskantoor gegevens van een in 1986 overgenomen bedrijf had goedgekeurd die achteraf onjuist bleken. Het betrof de overname van het Goudse kabelbedrijf Van Eijk, dat elf miljoen gulden minder aan eigen vermogen bleek te bezitten dan in de jaarstukken stond vermeld.

Bovendien boekte Van Eijk in het jaar van overname een veel groter verlies dan verwacht. Van Oord en het accountantskantoor kwamen tot een schikking, nadat het Gorinchemse bedrijf eerst naar de civiele rechter was gestapt. Het was voor zover bekend de eerste keer dat een accountantskantoor een miljoenenbedrag uitkeerde.

Vertegenwoordigers van de grote accountantskantoren hebben de afgelopen weken met hun verzekeringsmakelaars over de hoogte van de premies voor aansprakelijkheid overlegd. Voorzitter J.W. Muis RA van de beroepsorganisatie NIVRA toonde zich vanmorgen nog niet al te bezorgd over de premieverhoging. “We houden de ontwikkelingen natuurlijk in het oog,” zei hij. “Maar ik hoor geen geluiden dat het kritieke punt is bereikt. Al is het natuurlijk nooit goed dat je er een kostenfactor bij krijgt die je naar de markt moet vertalen.”

Volgens Muis loopt Nederland met de premieverhoging “in de pas” met internationale ontwikkelingen.

De voorzitter van het NIVRA verwacht niet dat het in Nederland dezelfde kant uitgaat als in landen als de Verenigde Staten. “Daar krijgen advocaten een deel van de buit. We moeten afwachten of zulk soort premiejagen naar hier overwaait. Als ik om me heen kijk, zijn de premies in Nederland nog bescheiden.”