Philips verkoopt aandeel in Whirlpool

AMSTERDAM, 7 JUNI. Philips zal zijn belang in de joint venture Whirlpool International verkopen aan zijn Amerikaanse partner Whirlpool Corp. Philips stapt daarmee geheel uit de sector grote huishoudelijk apparaten, het zogenoemde 'witgoed'.

Philips doet zijn belang van 42 pocent van de hand voor 1,2 miljard gulden. De transactie zal een boekwinst opleveren van tussen 350 en 400 miljoen gulden. De buitengewone bate zal ten gunste van het tweede kwartaal geboekt worden.

Het Amerikaanse Whirlpool voltooid met de transactie de geleidelijke overname van de Philips activiteiten in witgoed. Whirlpool kocht al in 1988 een belang van 53 procent in de Philips-witgoed sector. Toen werd afgesproken dat beide bedrijven een optie hadden het resterende belang te verwerven of af te stoten in het begin van de jaren 90.

Analisten zaten al weken op de overeenkomst te wachten. De verwachting was dat Philips uit de sector zou stappen omdat witgoed geen centrale plaats meer inneemt binnen het concern. Voor Whirlpool moet de nieuwe aanwinst een bruggehoofd in de Europese markt worden. Het bedrijf ondervindt steeds meer moeilijkheden op de Amerikaanse markt.

Whirlpool International heeft als hoofdzetel Eindhoven en heeft 14.000 mensen in dienst.

Whirlpool International is in Europa bekend van de merknamen Bauknecht en Philips-Whirlpool. Daarnaast worden produkten aangeboden onder de merken Laden en Ignis. Whirlpool is de grootste fabrikant van grote keukenmachines ter wereld. In 1990 boekte het concern een omzet van 6,6 miljard dollar. De nettowinst liep vorig jaar met bijna 50 procent terug van 187 miljoen dollar naar 72 miljoen dollar.

Omdat de verkopen in de Amerikaanse witgoedmarkt dreigen te stagneren proberen de Amerikaanse fabrikanten een betere uitgangspositie te verwerven in de Europese markt. Eerder ging het Amerikaanse General Electric al een verbintenis aan met zijn naamgenoot uit Groot-Brittannie en nam Maytag het sterk op Europa georienteerde Hoover over.

Philips is bijna dertig jaar actief geweest op de Europese witgoed-markt. Philips blijft actief in de markt voor kleine huishoudelijke apparaten zoals scheerapparaten, strijkijzers en koffiezetters.